Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extremt många valpar i vargkull

- Det här är första gången vi kunnat konstatera att det är varg som rivit får på gården, säger Pierre Ahlgren på länsstyrelsen.

Annons

Pierre Ahlgren är rovdjursinventerings- och förvaltningsansvarig på länsstyrelsen i Västmanland. En besiktningsmän från länsstyrelsen har varit ute på Rörbo gård i dag.

- Det är en vargattack, utom tvivel. Innan jag läst besiktningsmännens rapport kan jag inte säga så mycket mer.

- Det är fruktansvärt jobbigt för en djurägare att råka ut för det här, det är ett bortfall ekonomiskt och jobbigt känslomässigt, säger Pierre Ahlgren.

Kan det bli aktuellt att skjuta den varg som gjort det här?

- Mja. Regeringen har ju fått bakläxa på licensjakt av varg. Vargens genetiska anlag anses för svaga för att en jakt ska tillåtas, och det försvårar ett beslut om skyddsjakt.

- Sedan är det självklart så att vi får ta bort ett djur som ställer till stor skada. Men, återigen, ett men. Då ska det avgöras vad som är stor skada. Det är inte så lätt som det låter. Är tio djur stor skada, eller är det 30?

För att eventuell skyddsjakt av vargen ska genomföras måste djurägaren lämna in en ansökan om det till länsstyrelsen. Det har ännu inte gjorts. Först då kan länsstyrelsen ta ställning.

Ägaren till Rörbo gård berättar att han blivit av med 100 djur i vargattacker, kan du bekräfta den siffran?

- Jag vet att det försvann 80 får från gården förra sommaren. Då hittades inga kroppar eller annat som kunde visa på att det var vargattacker. 20 av de fåren fick han ersättning för. Jag vet också att gården haft besvär med lodjur.

- Det här är första gången vi kunnat dokumentera att det är varg.

Är det varg från Skultunareviret?

- Jag kan inte tänka mig något annat. De hade en extremt stor kull valpar i år, en normal kull är på fyra valpar. De här vargarna fick sju eller åtta valpar.

Mer läsning

Annons