Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få replokaler för unga Västeråsband ...

En lampa är trasig, några smutsiga mattor ligger på golvet, en burk ligger slängd i ett hörn och instrumenten och förstärkarna är inträngda mot väggarna. Replokalen är, ärligt talat, ganska sunkig.

Annons
Missnöjda. I ett gammalt sunkigt bankvalv har Rasmus Ingermarsson, Olof Jonsson och Jonas Apelfjord sin replokal.

Sugarfee repar i Sensus lokaler under Hemköp. Replokalerna ligger i ett gammalt bankvalv under jorden. Det är ett virrvarr av kala och tråkiga halvsmutsiga väggar och dörrar innan man hittar rätt.

Sugarfee, som består av Rasmus Ingemarsson, Olof Jonsson och Jonas Apelfjord, spelar en blandning mellan rock och pop med inslag av electro och har funnits sedan 2007. De delar lokal med ett annat band som Rasmus också är med i, och det blir lätt stökigt när åtta killar har några få kvadratmeter att repa på.

– Det är vi som har möblerat och det är det andra bandet som stökar till, säger Olof skämtsamt.

I taket kan man se sot, någon har tydligen eldat.

– Förra bandet som repade här har försökt använda sig av pyroteknik, berättar de.

För att de ska få ha sin replokal hos Sensus betalar de 500 kr i månaden. Rasmus, Olof och Jonas tycker att det är okej att betala för de har råd, men de menar också att de är en rätt hög summa för vad de får.

– Vi blev bortskämda med att ha en egen replokal på 60 kvadratmeter i Skultuna ett tag. Där hade vi en studio uppriggad så vi kunde spela in när vi ville det, men nu får vi inte plats med den.

– Det finns större efterfrågan på replokaler än vad det finns utbud, säger Rasmus.

Han tror att många band lägger av för att de inte hittar någon lokal, delvis eftersom många repade i Mariaberget och E18 huset, som nu tvingats stänga.

Det bästa tycker de vore om alla studie-förbund gick ihop och hade ett jättestort hus med massor av rum till banden.

När vi börjar prata om spelningar beskriver de Västerås som dött.

– Folk betalar hellre 100 kronor för att gå och titta på en match än 20 kronor för att gå på en spelning, säger Olof.

När Sigurdsgatan 25 slutade med sina lokalspelningar, och införde 18-års gräns, begränsades utbudet med spelningar rejält.

– Det var häftigt att spela där, man fick känslan av en rockklubb.

Den musiken som annars drar folk till spelningar i Västerås är ”gubbmusik”, det vill säga hårdrock, metall, blues eller soul. Killarna tycker att det är tråkigt att inte krogarna har spelningar med lokal musik.

Det som är obligatoriskt för lokalbanden är att ställa upp i tävlingen Musik direkt. Annars märks mest folks intresse för de lokala banden under kulturnatten.

– Det krävs att det är något stort för att folk ska komma.

Mer läsning

Annons