Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelset funnet!

Artikel 0 av 50
Nostalgi - 70-talet
Visa alla artiklar

Källaren under proban i Västerås, som öppnades på måndagen, är av allt att döma identisk med det gamla djäknefängelset.

Annons
Här tas tegelskärvorna som fyllt gången ned till proban bort.

VLT 16 januari 1973:

Det anser medeltidsarkeologen Bo Kindwall. Han och hans medhjälpare är de första som gått in i källaren sedan ingången fylldes igen i början av 1800-talet.

Den lilla tegelkällaren är troligen byggd på 1400-talet. Ingångsdörren har haft kraftiga låsanordningar, bl a en bastant bom på utsidan, vilket tyder på att källaren varit arrestlokal, säger Bo Kindwall. Någon vanlig förvaringskällare är det inte.

Källaren ligger under portvalvet och är helt liten, drygt 2,5 gånger 2,5 meter. Tegelvalvets högsta punkt befinner sig knappt två meter från jordgolvet. Feta personer lär ha haft ansenliga svårigheter att ta sig igenom ingången – den är bara en halv meter bred och 1,35 m hög.

Djäknar som bestraffades med mörk arrest för fylleri och slagsmål har inte haft det för muntert i den underjordiska källarhålan. Över några järntegar i väggen är teglet sotsvärtat; här har man kunnat fästa en osande talgdank.

-Fyndet är en braksensation, säger läroverksadjunkt Ivar Wallensten.

På hans initiativ inlämnades för tio år sedan en fyrpartimotion till stadsfullmäktige med begäran att proban skulle bli föremål för en vetenskaplig undersökning.

Nu har undersökningen äntligen kommit till stånd i samband med 350-årsjubileet av västeråsgymnasiets grundande 1623.

-I den här trånga hålan kunde det sitta upp till sex djäknar på en gång. Även präster och lärare som begått förseelser bestraffades med proba, berättar Wallensteen.

Den som väntat sig att man skulle hitta handbojor och kedjor kan känna sig missräknad. Och när man varit nere i källaren inser man snabbt att sådana säkerhetsanordningar varit obehövliga.

I denna underjordiska källarhåla utan spår av ventilationsgluggar satt arrestanterna nog i tryggt förvar utan extra säkerhetsanordningar.

-Vi ska nu undersöka jordgolvet och se om vi kan hitta något som kan bestyrka användningen eller vara till hjälp för dateringen av källaren, berättar Bo Kindwall.

Källaren är så fint byggd att den helt enkelt inte kan ha varit en vanlig förvaringskällare, säger han. Att nedgången finns inomhus tyder också på att den byggts för att tjänstgöra som arrestlokal. Eventuellt kan den smala spiraltrappan ha lett ner från en vaktlokal ovanför.

Bo kindwall ooch hans medhjälpare schaktade på måndagen bort fyllningen av tegelskärv i den igenfyllda trappnedgången.

-Det var både roligt och överraskande att hitta källaren. Förut hade man knappast trott att vi skulle göra ett så fint fynd, säger han.

Ingången fylldes igen i samband med att proban i början av 1800-talet byggdes om till bisättningsrum för likkistor. Ryska kringsfångar användes för arbetet.

Upptäckten av källaren och – som man tror – gymnasiets arrestlokal har stort allmänt intresse. Man vet att det funnits liknande skolfängelser på andra håll, men detta är den enda bevarade proban i Sverige.

Alla artiklar i
Nostalgi - 70-talet
Annons