Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fartkameror sänker hastigheten

Trafikkamerorna gör att fler bilister håller farten – och västmanlänningar är näst bäst i landet.

Annons

Bara 2,5 procent av alla bilister som passerade en fartkamera i länet körde för fort. Nu vill Trafikverket storsatsa, hundratals nya kameror ska upp utmed vägarna.

Hastigheten i trafiken har en direkt betydelse för hur många som omkommer på vägarna varje år. Enligt Trafikverkets beräkningar kan en sänkning av medelhastigheten med en kilometer i timmen årligen rädda 25 liv på vägarna.

– Hela poängen med trafiksäkerhetskamerorna är att folk ska sänka hastigheten och det har gett effekt. Vi uppskattar att de 1 100 kameror som finns i dag räddar 15–20 liv per år, så man ser att det finns en hög hastighetsefterlevnad just vid kamerorna, säger Eva Lundberg, nationell samordnare för automatiska trafikkameror hos Trafikverket.

Vid fartkamerorna kör trafikanter långsammare. Enligt Trafikverket håller 96 procent av förarna rätt hastighet.

Det är främst på 80-vägarna som det är svårt för förare att hålla hastigheten och där många av de 600 nya kamerorna ska sättas upp. Kostnaden kommer att ligga på 30 miljoner kronor.

– Om man sänker hastigheten med tio procent så blir det 35 procent färre dödsolyckor och 20 procent färre olyckor generellt. Kamerorna är väldigt effektiva både när det gäller olyckor och kostnader jämfört med andra åtgärder som till exempel att bygga om vägen, säger professor emeritus Karl-Lennart Bång vid KTH:s avdelning för trafik och logistik.

Två av tre som fångas av trafikkameror lagförs inte – polisen har inte resurser som matchar det stora flödet av data som kommer in. Men Trafikverket tror att kamerornas närvaro räcker för att få trafikanter att hålla hastigheten.

– Vi utvärderar kamerorna hela tiden och ser att många kör långsammare och det tyder ju på att det ger effekt och räddar liv, säger Eva Lundberg.

Mer läsning

Annons