Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felsatsningen på Rudbeck

Två källartrappor ner hittas Rudbecks nya ”storsatsning”.
   Ett dödstyst uppehållsrum.

Annons
Nya uppehållsrummet dissas av elever på Rudbeck. Foto: JESSIKA DJÄKNEGÅRD

Det ekar ljudligt när man tar sig ner för källartrapporna bakom en undangömd dörr som leder ner till elevrådets nya, hypade koncept.

Ett nytt uppehållsrum har slagit upp portarna på Rudbeckianska gymnasiet.

När man kommer ner faller en dödstystnad över de elever som sitter där; 17-åringarna Elin Salmonson, Emmie Sjöström och Daniella Gustafsson.

De tre tjejerna är inte särskilt exalterade över den nya satsningen, men menar att det var ett bra initiativ i alla fall.

– Jag tror inte att det kommer att användas så mycket, det är för litet ..., säger Daniella som krupit upp i en av de nya sofforna.

Alla tre tycker att ljushallen är en bättre mötesplats i jämförelse med ett spänt källarum.

– Det är ganska många som har varit här, men jag tror det kommer att bli färre sen. Många är här nu för att det är nytt.

Det som oroar tjejerna är att det alltid kommer att vara samma gäng som vistas i rummet. Det är inget ställe man sätter sig i när man är själv och inte har någonting att göra, eftersom rummet är för litet och att spänningen och stelheten bidrar till att många inte vågar sig ner.

– Inga vi känner har gått hit än, det kommer nog att bli samma människor som hänger här hela tiden. Det är mycket bättre med kafeterian, säger Emmie

Valmöjligheterna är knappa. Några spel finns dock orörda under soffborden.

– Det var tänkt att vi skulle ha ett biljardbord, men det får ju inte plats här,

säger de och skrattar till.

Elevrådet har gjort en stor uppståndelse kring dessa soffor. Det skulle vara ett rum som skulle vara öppet och tillgängligt att slappa i på rasterna.

– De har gjort en stor grej av att det alltid ska vara öppet, men det är dåligt att vi måste be om lov för att få komma ner hit, säger Emmie.

Tjejerna fortsätter att diskutera innan de bestämmer sig för att spela spel. Trots allt är de tre eniga om att det var en ambitiös idé av elevrådet.

Enligt rektor Karin Lundin har skolan bidragit med pengar till detta uppehållsrum, som bland annat har gått till möbler.

– Vi skulle nog kunnat ha fått någonting annat för samma summa pengar, säger Daniella.

Rektor säger att kritiken inte nått henne.

– Vi invigde rummet förra veckan så jag har inte hunnit få några sådana signaler. Men att det ligger avsides kan ju ha fördelar också. Avskildheten kan ju bidra till lugn och arbetsro.

Några killar kommer ner i rummet för första gången och tysnaden faller över skaran igen.

– Oj, vad stort ..., säger de skämtsamt och betraktar skeptiskt det nya rummet.

– Eh, vi går till bibblan istället, säger de och vänder sig om. Deras röster ekar från källartrappan.

Mer läsning

Annons