Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick amputera fingrar och tår -läkaren misstänkte magsjuka

Hon fick blodförgiftning och blodpropp av en bakterie. Men rätt vård sattes inte in snabbt nog och hon svävade mellan liv och död.

Annons

Den 16-åriga Västeråsflickan överlevde men fick amputera fingrar och tår. Nu anmäler hon en Västeråsläkare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

16-åringen som önskar vara anonym tills hon själv kan berätta för sina kompisar, sitter avmagrad i en soffa i grå mjukiskläder. Fingrar och fötter är bandagerade. På höger hand har två fingrar amputerats. På båda fötterna är lilltårna borta och flera andra tår kapade.

Hon torkar snabbt och tappert bort de tårar som stiger upp. Hon är mest arg, säger hon.

-Det jag stör mig mest på är att läkaren stod i dörren och gissade att jag hade magsjuka. Han kom aldrig in och undersökte mig, säger flickan till VLT.

Hon och hennes mamma menar att det var det som gjorde att förloppet blev livshotande.

Det var den 28 april som hon hastigt och oväntat insjuknade av en meningocock-bakterie, enligt anmälan. På natten togs hon till barnakuten i Västerås med hög feber och ont i huvudet. På morgonen kom en läkare in. Enligt anmälan klev han aldrig in i rummet utan stannade på i dörren och sa att det var magsjuka.

Senare förvärrades symptomen drastiskt och några timmar senare var 16-åringen på väg med akuttransport till Uppsala Akademiska svullen och svart i ansikte och på händer och fötter av svår infektion och blodförgiftning.

-Hon var så svårt sjuk att de bad oss kontakta hennes syskon eftersom de trodde att hon inte skulle överleva, säger mamman och gråter vid minnena.

Hon återvände från Uppsala i maj, men bara för två veckor sedan var läkarna tvungna att amputera död vävnad på hennes fingrar och tår.

16-åringen säger att hon har fått en ursäkt av den läkare som först träffade henne och dröjde med insatser. Men hon nöjer sig inte med det. Hur kunde vården låta bli att ta mig på allvar? frågan hon i anmälan.

VLT har bett den anmälde läkaren att kommentera anmälan. Han avböjer och hälsar att han först vill lämna sin version till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Mer läsning

Annons