Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler unga behöver bidrag till bostad

Nu märks den ekonomiska krisen i behovet av bostadsbidrag. I fjol ökade antalet unga som fick bostadsbidrag med 18 procent i länet.

Annons
Egen härd guld värd. Andelen unga med bostadsbidrag ökar.Foto: Scanpix

Att allt fler unga behöver bostadsbidrag, enligt Försäkringskassan.

Det är ett trendbrott. Totalt fick 176 500 svenska hushåll bostadsbidrag i december 2009. Det var bara en procent fler än 2008, men är ändå ett trendbrott eftersom bostadsbidragen dittills hade minskat kraftigt i flera år, enligt tidningen Hem Hyra.

Ökningen beror helt och hållet på att fler unga, mellan 18 och 28 år, utan barn, fick bostadsbidrag. Det handlar framför allt om studenter med mycket skral ekonomi: i genomsnitt hade de 29 500 kronor i inkomster under hela 2009. Då är inte eventuellt studielån inräknat.

- Unga har en svagare förankring på arbetsmarknaden. De har svårare att få jobb, blir lättare av med jobb de har haft eller får färre timmar. Därför är de mer konjunkturkänsliga och det är det vi ser effekten av nu, säger Michael Wiberg, analytiker på Försäkringskassan till tidningen Hem

Enligt prognoserna kommer antalet unga med bostadsbidrag att öka fram till 2011, för att sedan börja sjunka igen. Däremot väntas inte bidragen öka för barnfamiljer, som är den andra grupp som kan få bostadsbidrag.

Utvecklingen skiljer sig kraftigt åt i olika delar av landet. Hem Hyras jämförelse visar att Jämtland, Dalarna och Västernorrland hade störst ökning av bidrag till unga utan barn, medan de fortsatte att minska till denna grupp i Uppsala och Västra Götaland.

I Jönköping och Kronobergs län ökade bidragen till barnfamiljer mest, medan de minskade i Örebro, Gotland och Jämtland.

Mer läsning

Annons