Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flickor i femmanfår spruta i höst

Vaccination mot livmoderhalscancer blir gratis för flickor i femte klass till hösten.

Annons

Många flickor från 13 år och uppåt har redan nu låtit vaccinera sig, men mot recept från sin familjeläkare. Tre sprutor krävs.

Nu är det klart att sprutorna ska ingå i det allmäna vaccinationsprogrammet. Det blir skolhälsovården som ska ge sprutorna. Staten täcker kostnaderna för det här med ett bidrag.

Landstingen har ansvar för att göra upphandlingen av vaccinet.

- Själva upphandlingsavtalet är i princip klart. Det praktiska, konkreta upplägget ansvarar varje skola för. Diskussionerna med skolhälsovården pekar mot att det blir flickor i årskurs fem som vaccineras till hösten, säger smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

Flickorna kommer då att få två doser vaccin till hösten och ytterligare en till våren.

Förmodligen blir det även billigare för flickor upp till 17 år att vaccinera sig, beroende på avtalet med vaccintillverkaren.

1 300 flickor i länet är redan vaccinerade

Hittills har cirka 100 000 flickor i hela landet vaccinerat sig mot livmoderhalscancer och själva betalat för vaccinet. Nästan alla har valt vaccinet Gardasil, som även ger ett 90 prcentigt skydd mot könsvårtor.

I Västmanland har cirka 1 300 flickor vaccinerats.

Nu har socialstyrelsen beslutat att vaccinet ska ingå i det allmäna vaccinationsprogrammet.

En central upphandling har gjorts. Avtalet med vaccintillverkaren Cervarix träder i kraft 1 juni. Varje landsting ska hjälpa till med att köpa och betala för vaccinet.

Mer läsning

Annons