Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytta hemifrån - ett stort steg

Har du växt i från familjefrukosten på lördagsmorgnarna? Har du börjat jobba och det är dags att skaffa sig en egen lya?

Annons

Det är mycket att tänka på när man ska ta första steget ut i vuxenvärlden.

Det första du måste tänka på innan du tar ditt pick och pack och drar är var du ska bo, och hur. Samla på dig så mycket information som möjligt innan du flyttar så du inte gör något förhastat.

Maria Stroka, som är en av grundarna till sajten morsanofarsan.se som riktar sig till dig som ska flytta hemifrån, påpekar att det är viktigt att du har koll på din ekonomi innan du flyttar.

– Det är viktigt att göra en ordentlig budget, säger hon, och tillägger att det är viktigt att fråga om hjälp även om du känner att du vill klara dig själv.

Vad ska man tänka på om man ska flytta eller har ett tag kvar?

– Kasta dig inte ut alldeles för snabbt, jag tror många behöver vänta med att flytta

hemifrån. Det är viktigt att man är väl för-beredd. Många förstår inte riktigt hur stora kostnader det blir. En del tänker att; ”det blir inte så dyrt. Jag kan storhandla”, säger Maria Stroka. Men så är inte riktigt fallet.

Att bo i bostadsrätt

Du äger inte fastigheten, men du äger en del i bostadsrättsföreningen, som i sin tur äger fastigheten. Att bo i en bostadsrätt passar dig som är villig att investera dina pengar i ett boende, och som tänkt bo en längre tid på samma ställe.

– Jämfört med en hyresrätt, så kommer oftast bostadsrätten lite senare. Den passar bättre som boende när du är äldre, och är fast anställd, säger Maria och menar att ansvaret blir större och om vitvaror och sånt går sönder är det du som måste stå för det.

I en bostadsrätt betalar man först en insats till säljaren och sedan en fast månadsavgift till bostadsrättsföreningen.

Att hyra sin lägenhet

Hyresrätt är det vanligaste sättet att bo när man är ung. Den passar dig som inte vill investera några pengar i boendet. I en hyresrätt har du en fast månadshyra, men inget till föregående hyresgäst.

Du måste tänka på att sköta dig. Inga vilda fester till mitt i natten eller försenade

månadshyror, då riskerar du att bli utslängd. Om du redan vet att du vill bo i en hyresrätt kan det vara smart att ställa sig i kö hos en hyresvärd.

– Många tror att man inte får måla och renovera i sin hyresrätt, men oftast får man det. Men prata med din hyresvärd om vad som gäller just i ditt hus, säger Maria Stroka.

Studentkorridor/bostäder

Ska du plugga på högskola eller universitet? Då kan studentboende vara ett bra boende för dig. Studentbostäder finns oftast i städer där de finns högskolor och universitet.

I ett studentrum bor du i en korridor med flera andra studerande och delar kök och

ibland toalett och dusch med andra. Föredrar du att ha ditt kylskåp och din

toalettborste för dig själv? I så fall finns det även studentbostäder som har ungefär

samma villkor som hyreslägenheter. De kan vara lättare att få tag på eftersom de är till för just studenter, och även vara billigare.

Inneboende

Som inneboende hyr du ett rum hos personen som äger lägenheten. Det passar dig som är social och som klarar av att bo med andra.

Maria Stroka tycker att inneboende kan vara ett bra alternativ i storstäder i väntan på att du ska hitta en egen lägenhet. Hon be-rättar att på blocket.se är det många som

lägger ut rum för uthyrning. Här betalar du oftast lägenhetsinnehavaren en bestämd summa varje månad.

Kollektiv

Det är inte bara hippies på 70-talet som bor i kollektiv. Är ni flera vänner som vill bo ihop och tror att ni kan komma överens? Då kan kollektiv vara nåt för er.

Maria anser att kollektiv passar dig som inte vill bo själv när du ska flytta hemifrån.

- Jag tror man måste vara ganska öppen som person, och vara beredd på att dela utrymmen med andra personer, säger Maria och tillägger att hon tror att det är en bra

erfarenhet, eftersom man blir som en familj när man bor ihop.

I ett kollektiv bor man tillsammans i en lägenhet eller i en villa, där man delar toalett och kök. För att undvika bråk om vem som snott någons nudlar eller städning så kan det vara bra att skriva ett kontrakt innan. Bostadsföretaget Mimer har särskilda

lägenheter som de kallar kompisbo.

Att tänka på när man flyttar:

Adressändra. Du fixar din adressändring lätt som en plätt på www.adressandring.se där du samtidigt kan beställa flyttkort!

El! Det är inte i alla boendeformer som el ingår i hyran. På www.kraftum.se och www.elskling.se kan du jämföra vilket alternativ som är billigast för dig!

Bostadsbidrag. Beroende på faktorer som inkomst och hyra kan du ha rätt till bostadsbidrag. Kolla om, och hur mycket du kan

få på försäkringskassans hemsida www.

forsakringskassan.se

Bredband. Kolla om bredband ingår i din hyra. Jämför annars olika bredbandsbolag, kanske går det att kombinera med TV och telefoni för ett billigare pris.

Hemförsäkring. Tråkigt? Ja. Men ack så behövligt. Se till att skaffa en hemförsäkring innan du flyttar.

Mer läsning

Annons