Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlorat år förförskollärarna

Under minst ett år får Mälardalens högskola inte anordna ny förskollärarutbildning. Det är innebörden av ett beslut från Högskoleverket.

Annons

Beslutet innebär att nio av 22 lärosäten som ansökt om att få examenstillstånd för den nya förskollärarexamen inte får sådant tillstånd (se lista här intill).

Mälardalens högskolas rektor Ingegerd Palmér tycker Högskoleverkets beslut är tråkigt, eftersom det råder stor brist på examinerade förskollärare. Hon framhåller att den främsta orsaken att Mdh inte får examenstillstånd bottnar i bristande resurser från staten:

– Fram till 2008 hade vi en mycket liten tilldelning av statliga medel. 2009 blev det något bättre och vi har arbetat hårt för att nå upp till de höga kraven, men inte riktigt lyckats.

I en kommentar till beslutet säger Lärarförbundet att det är bra att kvaliteten säkras, men liksom Ingegerd Palmér ser också Lärarförbundet med oro att så få lärosäten utbildar förskollärare.

– Kvalitet är lika med pengar, säger Ingegerd Palmér.

Ingegerd Palmér tycker också att det är mycket viktigt att betona att Högskoleverkets beslut inte påverkar dem, som i dag utbildar sig till förskollärare vid Mälardalens högskola – de får fortsätta sin utbildning och ta examen som vanligt:

– Det innebär att förskolorna i regionen kommer att vara försörjda ytterligare några år.

Framtiden andas dessutom hopp, enligt Ingegerd Palmér:

– Vi kommer att arbeta vidare för att söka examenstillstånd den 15 oktober 2011, genom att bland annat rekrytera fler lektorer, men också höja befintliga lärares kompetens.

Ett sådant tillstånd innebär att ny utbildning kan starta höstterminen 2012.

Mer läsning

Annons