Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolans avgifter är nu JO-anmälda

Förskoleavgifterna i Västerås stad är anmälda till Justitie-ombudsmannen, JO. Tidigare har den statliga Skolinspektionen stämplat en del av Västerås förskoleavgifter som olagliga.

Annons

Det är den pappa som anmälde Västerås till Skolinspektionen som nu går vidare till JO.

– Västerås kommun har tagit ut avgift utan stöd i lag, de har inte lämnat avslagsbeslut, de handlägger inte skyndsamt och de struntar i Skolinspektionens beslut, säger pappan, som dock vill fortsätta att vara anonym.

– Jag vill inte peka ut just mitt barn och förskola. Det här gäller ju alla förskolor i Västerås och många svenska kommuner. Flera andra människor, som också har överklagat liknande regler, har tagit kontakt med mig.

Har du talat med Västerås skolmyndigheter sedan Skolinspektionen gav dig rätt?

– Ja. Jag har hållit på i flera veckor för att få ett avslag eller någon form av rättelse. Men det får jag inte, trots att lagen är glasklar.

Rosanna Rothstein, skoljurist i Stadshuset, hänvisar till utredningstid. Västerås stad har nämligen tid fram till den 27 december att svara på Skolinspektionens beslut.

– Man blir ju inte riktigt klok på hur dessa regelverk ska gå ihop. Vi måste titta på hur det har sett ut för just den här familjen. Det är ju lite utredningsarbete som behövs för att vi ska kunna hantera det här alldeles korrekt.

Västerås stad har ännu inte bestämt om Skolinspektionens beslut ska överklagas.

Det är ännu oklart om och när JO tar upp fallet.

Mer läsning

Annons