Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försov du dig i morse?

Det är helt okej för idag är det nämligen sjusovardagen. Enligt tradition är det okej att sova lite längre idag. Men pass upp! Enligt tradition ska den som sover längst ska bli tilldelad den slitsammaste arbetsuppgiften.

Annons

Historien bakom sjusovardagen säger att omkring år 250 levde sju kristna män. Samtidigt härskade kejsare Decius och han lät bygga ett avgudartempel och hotade alla som inte dyrkade det med döden.

De sju männen vägrade dyrka det så de gömde sig i en grotta. När Decius fick reda på det blev han rosenrasande och murade igen grottans öppning.

När kejsar Theodosius II härskade (ungefär 372 år senare enligt legenden) bröt några murare upp stenarna för att bygga ett stall. Då vaknade de sju sovarna som trodde att de endast sovit en enda natt.

Kejsar Theodosius II kom för att se miraklet med egna ögon och när de sju sovarna talat med kejsaren lade de sig ner och dog.

En annan folklig tradition säger att om man försover sig på Sju sovares dag kommer man att vara trött i ett helt år.

Du har säkert hört begreppet sjusovare om någon som sover länge och det ordet har sitt ursprung i legenden om de sju sovarna.

Mer läsning

Annons