Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra dömda för falskt Cooprån

Fyra unga män och ynglingar dömdes på fredagen till skyddstillsyn eller fängelse för inblandning i det fejkade rånet mot Coop Önsta-Gryta i juli.

Annons

Det som till synes var ett rån mot en 20-årig anställd som tvingades öppna kassaskåpet visade sig i stället vara en planlagd stöld, där 20-åringen och tre andra ynglingar och unga män planerat och i olika former deltagit i stölden, maskerad till rån.

Men bilder från övervakningskameror gjorde att polisen fattade misstankar, och den 20-årige anställde berättade hur det hela gått till. Samtliga fyra greps, anhölls och satt i varierande omfattning häktade.

Inför rätta två erkände två av dem, en 19-åring samt den 20-årige anställde, att de varit med i olika omfattning. En 19-åring och en 20-åring nekade till brott.

Västmanlands tingsrätt finner dock att samtliga på ett eller annat sätt varit inblandade. Den sistnämnde 20-åringen var visserligen inte inne i butiken, men telefonsamtal och andra bevis gör att rätten anser att han kan anses som medskyldig.

Efter stölden har flera av de nu dömda strött pengar omkring sig på mer eller mindre spektakulära vis, vilket ytterligare stärkt bevisningen mot dem.

Inför rätta förklarade den Coop-anställde 20-åringen (senare avskedad) att han tvingades till rånet av de andra genom hot. Rätten skriver att uppgifterna om hoten är såpass vaga att de inte räknas som försvårande omständigheter för de som ska ha hotat. Däremot är de inte motbevisade och ger därför 20-åringen något lägre straff.

Mer läsning

Annons