Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratispiller är bra– i rätt tid

Kalla det vad du vill, att slarva, att vara oansvarig, att ha otur, att något gick fel.

Annons

Det kommer tillfällen när ungdomar behöver få tag i akut-p-piller, och vid de tillfällena vänder de sig till Ungdomsmottagningen.

Visst, det går att köpa akut-p-piller på apoteket utan recept, men det kostar ungefär 160 kronor och det är en summa man inte gärna lägger ut som tonåring. Faktum är att det inte ens är en summa alla tonåringar har. Inte heller vill man gärna förklara för folk att man behöver låna pengar för att köpa akutpiller, för att inte bli gravid.

Det är därför en självklarhet för många unga att gå till Ungdomsmottagningen för att få hjälp. Problemet är då att du måste prata med en barnmorska på UM som bara tar emot samtal mellan 15 och 16.30 måndag till torsdag.

Behovet av akutpiller är klart störst efter helger, fredagkvällar är inget undantag. Du har 72 timmar på dig att ta pillret efter att ha haft sex. Det betyder att om du har sex på fredagkvällen, och kondomen spricker, är det inte troligt att du hinner få hjälp av UM, eftersom de har helgstängt.

Lägg därtill att risken för att bli gravid är betydligt mindre i början av de 72 timmarna, sedan ökar risken ju längre tiden går.

Det är riktigt bra att det går att få tag i akut-p-piller på UM. Synd bara att det inte går att få tag i dem, när de behövs som mest.

Mer läsning

Annons