Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunbritt och Yvonne, 13 år:Discodans så invecklat attvi går på kurs för att lära oss

Artikel 0 av 300
Nostalgi - 70-talet
Visa alla artiklar

Det var på ett gärde någonstans i slutet av 60-talet. På en provisoriskt uppbyggd scen stod den populära popgruppen "The cool monkeys" och slog sina tre ackord på gitarrerna, samtidigt som dom vrålade "peace all over" och "groovie shake tonight" i mikrofonerna.

Annons

Nedanför scenen var stadens ungdom samlad. I fransiga jeans och med pannband i det midjelånga afrohåret dansade Håkan en extatisk barfotashake bland ölburkar, hånglande par och utslagna hippiepolare. Haschröken låg tung över gärdet.

- Vart bär det hän, suckade fru Larsson. Ungdomen är ju alldeles förvildad. Hur kommer det att se ut om 10 år.

Det är svårt att veta om fru Larsson blivit lugnad om hon överlevt 60-talet och tagit en koll på diskoteket "Heavy Fever" år 79.

På den sammetsklädda scenen står den populära gruppen "Plastic lovers" och slår sina tre ackord på gitarrerna, samtidigt som de stönar "Do it", i mikrofonerna.

Nedanför scenen är stadens ungdom samlad. I glansiga sidenjeans och med permanent i det modeklippta håret dansar Håkans lillebrorsa en sexig shuffle bland speglar, blinkande spotlights och (ja, faktiskt) utslagna discopolare. Kjolar fladdrar, ögonfransar fladdrar och ölglas töms i hörnen. Men haschröken är skingrad. Antagligen för att det ska synas bättre vem som dansar bäst och för att man ska kunna kritisera varandras stilar.

Disco-skola

Så det är inte så konstigt att den nya grejen har blivit att gå på skola och lära sej discodans.

Och om man vill göra det finns det väl inga större hinder, så vida man inte bor i Lappland, där är det lite glest med discodansskolorna. Men annars finns det åtminstone ett hundratal dansskolor och danspedagoger runt om i Sverige som lär ut discodans.

I Västerås fanns det till för ett tag sedan två skolor, Trifolium (f.d Fyrklövern) och Folke Lexelius dansinstitut.

Men Trifolium la av efter att ha fått kritik för sitt anammande av diskon. Kritiken ansågs att eftersom Trifolium gäller för att vara en ideell dansförening utan vinstintressen, så skulle dom låta bli den kommersiella discodansen som ju representerar raka motsatsen.

Så nu är alltså Folke Lexelius ensam om att köra disco-kurser i Västerås.

De allra yngsta

Att discokungen Travolta gick hem även hos den allra yngsta publiken, alltså 7-13-åringarna vet väl alla. Men ändå är det väl trots allt ganska förbluffande att det är just denna åldersgrupp som är mest representerad på Folke Lexelius discokurser. Dessa småglin vet väl knappt hur ett diskotek ser ut från insidan? Vad kan de ha för glädje av att kunna discodans?

Gunbritt Möllerström och Yvonne Engvall, är båda 13 år. De har sina danslektioner på söndagseftermiddagarna:

- Det är inte för att kunna gå på diskotek och stajla oss som vi går på discokurs. Vi går här helt enkelt för att vi gillar att dansa. Egentligen gillar vi all sorts dans, men discodansen är roligast eftersom det är så bra musik till. Vi dansar med varandra hemma och lär våra kompisar också.

Tycker ni att det har blivit mode att gå på dansskola för att lära sig discodans?

Ja, det har det väl förstås. Inte det att gå på dansskola, men att kunna dansa disco. Och eftersom det finns ganska många varianter och invecklade steg och turer så är nog bästa sättet att lära sej just på kurs.

Ute och passé

Folke Lexelius kör bl.a. Hustle (flera varianter), Saturday night fever, liner dance, Busstop och Shuffle. Men dessa danser börjar så smått att bli ute och passé. Liksom i allt annat mode rör det sej pinsamt snabbt inom discodansen. Det kommer något nytt nästan varje dag.

Så i vår är det dags för Lexelius att sticka iväg till världskongressen i Blackpool igen för att snappa upp nya grepp. Denna kongress hålls vartannat år. Folk inom dansbranschen från hela världen samlas.

Lexelius:

- Många tycks tro att discodansen föddes med Travolta och Saturday night fever, men det är helt fel. Danserna i Saturday night fever t.ex. lärde jag mej två år innan filmen kom ut.

Fega killar?

Det är nästan bara tjejer som går och dansar. I Gun-Britts och Yvonnes söndagsgrupp som består av ca 14 elever i 10-13-årsåldern finns endast två killar: Hans Wilhelmsson 11 år och Kalle Calderon 10 år:

- Killar är inte alls för fega för att dansa. Det är bara det att dom inte vill.

Men ni vill?

- Ja, vi tycker att det är kul med discodans. Det var en kompis till oss i Småland som hade gått på disco och som uppmanade oss att börja. Så det gjorde vi, och det har vi aldrig ångrat. Vi är inne på sjunde lektionen nu och när vi har gått tio är vi klara med nybörjarkursen. Sen ska vi gå fortsättningskursen också.

- En del tror också att inte killar törs dansa med tjejer, säger Hans, men det är inte sant. Både Kalle och jag dansar med tjejer, det är bara dom man inte känner som man inte törs dansa med.

Foxtrot kommer?

I början av 50-talet innan rocken hunnit fram till Sverige och då varken shake eller disco var uppfunna, dansade ungdomar bl.a. bugg, slowfox och foxtrot. Mest foxtrot, en åldrig dans från sekelskiftet.

Men så gjorde alltså rocken entré, och inte så långt därefter kom shaken smygande nån gång på 60-talet. Dansskolorna gick mot bistra tider. Shaken krävde inga inlärda kunskaper. Det var bara att ruska på huvudet och sprattla med armarna lite som man tyckte. Alla såg likadana ut i slitna jeans och långt hår. Frisörerna gick i konkurs på löpande band.

Men nu, när det korta håret är tillbaka och discon härjar i landet, så går det bättre igen både för frisörer och dansskolor.

Och nu verkar det som om foxtroten börjat repa sej också.

Vlt 4 maj 1979.
Annons