Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haja spelet på två minuter

Så här går matchen till:

Annons

Två lag spelar mot varandra och ska försöka hindra den andra från att göra poäng. Varje lag har elva spelare. Ena laget anfaller (offence), det andra försvarar (defence).

Matchen börjar med en avspark (kick-off). Det försvarande sparkar av och det andra laget försöker fånga. Vilket som blir kick-offlag avgörs genom att singla slant.

Bollen är fångad. Nu kör vi!

Anfallarna ställer upp enligt bilden (blåa), uppställningen kan variera beroende på taktik, med centern i mitten som kastar bollen mellan benen bakåt till spelledaren (quarterbacken) som antingen springer med bollen eller passar vidare. Resten av det anfallande laget har som uppdrag att skydda den som springer med bollen.

Planen är uppdelad i 100 yards. Målet med spelet är enkelt: få in bollen i målområdet (end zone) så får du poäng och gör en TOUCHDOWN – 6 poäng.

När anfallet börjar har spelarna fyra försök på sig att plocka tio yards. Klarar de inte att ta tio yards går bollen över till andra laget.

Eller så kan ”kickern” försöka sparka in bollen innanför målstolparna.

Ett försök kallas för en down, under en match kan det teoretiskt sätt bli hur många downs som helst.

Det går att stoppa det anfallande lagets framfart genom att ta bollen när de tappar eller kastar den (kallas interception). Om en spelare springer för att fånga en boll (oftast en reciever) får han inte tacklas förrän han fångat bollen.

En quarterback (QB) får heller inte tacklas när han väl kastat i väg bollen. Men tacklas han när han håller i bollen kallas det ”sacked”. Vilket betyder att de som ska försvara QB:n gjort ett dåligt jobb.

Amerikansk fotboll (stavas football) är proppfylld med hård fysisk kontakt, det går ut på tacklingar och massor av avancerad taktik. Skador är vanliga trots skydden.

Gör ett lag touchdown kan de plocka ytterligare poäng. Antingen genom att sparka in bollen från ett kort avstånd (ger 1 poäng) eller göra ytterligare ett spel och försöka få in bollen på det viset (ger 2 poäng).

Ett annat sätt att få poäng på är att tackla in en motståndarspelare

i egen end zone när han har bollen. Det ger 2 poäng och kallas safety. Safety är inte särskilt vanligt i hög-re ligor, eftersom lagen sällan pressas så hårt av motståndarna.

Mer läsning

Annons