Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håligt schema ger skolk

Höstterminen har dragit i gång och nya scheman är veckans samtalsämne. Har du fått ett dåligt kan det försämra dina resultat i skolan detta läsår, menar missnöjda elever på Carlforsska.

Annons
Väntetid. Olivia Wiklund Twist är trött på att vänta flera timmar på lektioner.

När Ung kommer till Carlforsska har eleverna bara varit tillbaka efter sommarlovet i ett par dagar. På expeditionen trängs många med schemarelaterade frågor. Vi frågar efter schemaläggaren och får till svar att han är alldeles för upptagen för att träffa oss. Det är uppenbart att det är schemamässig högsäsong som råder.

Enligt eleverna är det est-eterna på skolan som drabbas av de värsta schemana.

– Vi går från åtta till fem och har ofta långa håltimmar, säger Nadja Ali i ESo8C. Man tappar motivationen när man vet att man måste sitta och vänta fyra timmar på en lektion.

Eleverna vi pratar med förklarar att anledningen till att esteterna är särskilt utsatta är att alla esteter med inriktning musik har privatlektioner inritade på sina scheman. Detta påverkar även övriga esteters scheman.

– Jag tror jag slutar fem varje dag förutom en, berättar Olivia Wiklund Twist, även hon en estet-trea.

– Jag har många håltimmar, men det gör mig inte så mycket för jag bor så nära skolan. De som pendlar från Sala och Arboga är inte lika nöjda.

Att dåliga scheman påverkar resultatet i skolan är eleverna övertygade om. Att vakna tidigt och dessutom komma hem sent gör att man känner sig utmattad, i synnerhet under vinterhalvåret då det är mörkare. De tror att elever i allmänhet är mer

benägna att skolka från lektioner som ligger i samband med ett långt hål.

De berättar även att det

ofta händer att de, efter att ha väntat ett antal timmar, får veta att lektionen är

inställd.

– Det är klart att folk hellre skolkar då, säger Olivia.

Gymnasierektor Yvonne Toth hävdar att problemet med långa skoldagar beror på att så pass många elever sökt till Carlforsska och att de därför har brist på undervisningslokaler.

– Det lönar sig inte att bygga ut skolan för dagens elevkullar eftersom kullarna de kommande åren är betydligt mindre, säger Toth.

– Men vår schemaläggare arbetar hårt med att få ut

alla kurser som vi erbjuder och vi försöker organisera det så att eleverna ska få en samlad skoldag.

Mer läsning

Annons