Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans andra sexmord på ett år

Artikel 138 av 300
Nostalgi - 70-talet
Visa alla artiklar

Den 19 mars 1970 berättar VLT att sexmordet på Clary Janson är uppklarat. Försöksutskriven dödade kvinnan första fridagen.

Annons
VLT 19 mars 1970.

VLT 19 mars 1970.

Sexmordet på 61-åriga Clary Janson är uppklarat!

En 29-årig Kristianstadsbo – försöksutskriven från Karsuddens mentalsjukhus i Katrineholm – anhölls på onsdagen som misstänkt för mordet. Han är – bland annat genom fingeravtryck – helt bunden till mordet.

Mordet på Clary Janson var 29-åringens andra mord.

I mars förra året ströp han en 74-årig kvinna i Kristianstad. Han placerades i juni på Karsudden och blev försöksutskriven förra måndagen, då han alltså efter endast några timmar i frihet begick ett nytt mord.

29-åringen blev försöksutskriven måndagen den 9 mars och skulle tillsammans med en 24-årig kamrat genomgå en omskolningskurs i Hallstahammar.

De båda kamraterna beslöt att fira sin frihet ordentligt och gjorde en pub- och krogrunda i Västerås på måndagskvällen.

Så småningom hamnade de båda på Stadshotellet, där de träffade Clary Janson som satt ensam vid ett bord. Hon hade då druckit ett glas rödvin och ett glas likör. Detta har spanarnas förfrågningar på måndagen och tisdagen gett besked om.

De båda männen beställde in en flaska sherry och förenade sig med kvinnan, 24-åringen avlägsnade sig så småningom från Stadshotellet, men tänkte efter en stund gå in igen.

Han var då emellertid så kraftigt påverkad att han nekades tillträde av en vaktmästare. Då fick han ett raseriutbrott, slet upp en morakniv och stötte den i vaktmästarens högra sida.

En anteckningsbok som vaktmästaren hade i innerfickan räddade honom från att bli skadad. Kniven trängde genom pärmen men inte längre.

Två servitörer kom vaktmästaren till hjälp och tillkallad polis grep honom. Han anhölls och återfördes till Karsudden på tisdagen.

Under tiden hade tydligen 29-åringen bekantat sig med Clary Janson och de begav sig därifrån. Mannen hade då stoppat på sig sherryflaskan – den som på söndagen återfanns i mordlägenheten.

Vad som hände sedan kan inte 29-åringen redogöra för.

– Jag var ordentligt full och minns inte ens hur jag kom från krogen, sa han till förhörsledaren Åke Jansson, chef för våldsroteln vid Västeråspolisen. Det är inte omöjligt att jag har mördat henne.

29-åringen var lugn och sansad vid förhöret, liksom vid gripandet. Han reagerar nästan inte för någonting. De papper som rafsades ihop i mordlägenheten och som senare hittades i en plastpåse nära Skarpskyttebron har han heller inget minne av.

– Jag vaknade till ute på stan på tisdagen, berättade han vidare vid förhöret. Sedan strövade jag omkring och anmälde mig hos polisen på tisdagskvällen.

29-åringen hade 500 kronor med sig från Katrineholm och när han återfördes hade han 1,70 kvar...

När 29-åringen anmälde sig på kvällen hos polisen var det ingen som reagerade. Det är inte alls något ovanligt att försöksutskrivna mentalpatienter eller patienter på rymmen ber att få bli återförda. 29-åringens begäran bifölls och han fick efter en stund transport till Katrineholm.

Under tiden som 29-åringen åter fanns på Karsudden arbetade spaningsstyrkan praktiskt taget dygnet runt med dörrknackning och på måndagen och tisdagen med kontroll av stans krogar.

Krogronden gav också napp. En servitris på Stadshotellet kände igen kvinnan på ett foto och berättade att hon varit där på måndagskvällen.

På onsdagen kom rapport från Statens kriminaltekniska laboratorium om att fingeravtrycken på flaskan och glasen identifierats. 29-åringen fanns med i registret sedan sitt förra mord och sedan var det en rutinsak att hämta honom till Västerås.

I plastpåsen som hittades några dagar efter mordet fanns bland annat en mikrofon från Clary Jansons bandspelare. Men mördarens röst finns inte med på bandet som blivit föremål för undersökning.

Den 3 mars förra året blev 74-åriga änkefrun Anna Andersson strypt i sin lägenhet i Kristianstad. Gärningsmannen – den nu aktuelle 29-åringen – gick efter dådet till sällskapet Länkarna där han berättade vad han gjort.

Mordet gick till på samma sätt som i Västerås. 74-åringen blev strypt och man konstaterade att det rörde sig om ett sexbrott. 29-åringen kände henne inte tidigare och även här föregicks dådet av en viss spritförtäring.

29-åringen överlämnades efter åtal till Karsuddens sjukhus i Katrineholm för psykisk vård, berättar doktor Heintz Rettig. Detta skedde i juni 1969. Sedan patienten själv gjort en framställning om försöksutskrivning beviljades detta förra måndagen.

29-åringen har skött sig bra under vistelsen och haft en del så kallad frigång sedan september. I oktober hade han permission som förlöpte utan komplikationer. Sedan hade han ytterligare permissioner utan att något hände.

Efter åtta månader på Karsudden blev alltså 29-åringen försöksutskriven. Inte många timmar efter sin nyvunna frihet begick han ett nytt mord.

Alla artiklar i
Nostalgi - 70-talet

Leif Jönsson kursade korv

...

På väg mot en strålande jul

...

Skynda på, snart går karusellen

Full fart i city 1971.

Då var det trångt på torget

Året är 1975.

Håll i hatten - här ska shoppas!

Året är 1971.

Julklappslängtan 1970

Vad vill du ha i år?

All åkning sker på egen risk!

...

Rejält med skydd anno 1978

Känner du igen dig?

Carter-team visade upp sig

Året är 1978.

Vilken hall är det här?

...

Roland Krecker byggde själv

Men blev det billigt?

Skateboardramp på Bäckby

...

Kinaschack i Sura

Sitter du här? Året är 1971.

Michel Rosta knep SM-titeln i discodans

...

Kämpig bugg anno 1979

...

Västeråsutbildad designade mönsterlekplats

...

Här hoppar Christina Bylinder

...

Sprillans nytt på Hamre

...

Killar som gillar att hänga

Ser du var de dinglar?

Ödsligt - på vilken lekplats?

...

Skrillor på Rocklunda?

...

Livsfarlig kälkbacke i Skultuna

...

Kram på dig geten!

...

Vi tror att det här är Råby lekpark

Håller du med?

Vilket enkelt och genialt lekredskap

...

Ni är väl snälla barn?

Alla får åka i rutschbanorna.

Här fastnade en flicka med handen

...

Aja baja! Inte på parkeringen!

...

Så här dum var väl inte du?

...

Flintabil - kan det locka?

...

Kommer du ihåg Filipendula?

...

Lekplats på Rönnby 1974

...

Alla barnen ville ha grävskopan

...

Var parklekarna alltid bemannade?

Berätta ni som vet.

Snyggt och nyanlagt på Hamre

Men ser det kul ut?

Visst ser det härligt ut på Vallby parklek?

...

BILDEXTRA: Album III från Sura

Och året är 1978.

Snabb - men vem är jag?

Ledtråd: friidrott. 

Här måste man vara kvick i vändningarna

...

Notudden i september 1971

...

Ny hamn för småbåtar på Tegeludden

...

På kollo i Söderbärke - har du varit här?

...

Skvallerspegel på Sigma

...

Bara några dagar kvar till jul

...

Stiltje i varuhuset i maj

...

Ville du ha sådana här ljusstakar i glas?

...

Vad ville du ha för klapp 1976?

...

Två med tålamod i reavimlet

...

Rea på varuhus 1976

...

Ser du verkligen priset?

...

Nyss nedlagd butik på Vega

...

Mega-konfektion i Rockunda

Fyndade du här?

En vivo-butik 1977

...

Hårt tryck i butiken 1975

Ser du var vi är?