Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är årets västmanlänning

Årets västmanlänning avslöjades vid ceremonin på Västmanlands teater.

Annons

Årets vinnare är gruppen Teatermaskinen. Sedan starten 1997 har Teatermaskinen byggt upp och skapat ett internationellt kulturreservat, mitt i Bergslagens skogar i Riddarhyttan.

– Vi vill prova nya sätt och göra något av värde som angår oss alla som lever, har Anders Olsson, producent och ambassadör för kulturreservatet i Teatermaskinen, tidigare berättat.

Han har varit aktiv i teaterverksamheten i Riddarhyttan sedan 1990 och är en av många eldsjälar som driver maskinen.

Varför tror du att du vann?

-Jag betonar att vi vann. Jag tror att vi gör saker som kanske är oväntade och som många tror kanske är omöjligt. Men det är inte omöjligt för oss.

Så lyder juryns motivering: Med okuvlig tjurskallighet har ett underverk skapats mitt i skogen utanför Riddarhyttan. En teatermaskin byggd runt om och kring den gamla skolan i Skräppbo. Sedan starten 1997 har en gränslös verksamhet vuxit fram där teater är kärnan men också möten, forskning, utbildnings- och arbetstillfällen skapas. Området är ett nybildat Kulturreservat som kan och säkert kommer att utvecklas i oändlighet.”

Vad betyder det att få ett pris?

-Det känns fantastiskt roligt, och kom som en fullständig överraskning. För oss betyder priset att vi uppmärksammas och får en bekräftelse på det vi gör, att det betyder något.

Hur ska du och Teatermaskinen fira?

-Jag har inte funderat på det, men jag tar väl med en flaska bubbel tillbaka hem till Teatermaskinen.

Mer läsning

Annons