Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är bästa knepen för att lura snuvan

För att undvika förkylningsbaciller skakar läkare inte längre hand med sina patienter.

Annons
Förkylningstider. En god natts sömn är viktig om man vill hålla sig frisk.

Eftersom bakterier oftast sprids via händerna har läkare börjat hälsa genom att nicka, alternativt föra ihop sina handflator i en enkel yogahälsning när de ska undersöka sina patienter. En välkomnande vinkning och ett trevligt hej, hej förekommer också ofta, då uppfattas inte läkaren som oartig när han eller hon inte tar i hand.

– Man behöver inte ta i hand. Det är onödigt, säger familjeläkaren Staffan Ingelög.

– Förr tog jag i hand mycket oftare. Men nu tänker jag mer på smittorisken. Speciellt när patienter söker för infektionssjukdomar.

Smittorisk eller inte brukar äldre patienter vilja skaka hand. Efter sådana besök ser Ingelög till att sprita händerna ordentligt.

– Ett tips är att ta i handleden, eller lite längre upp ovanför handen. På så vis slipper du handbakterierna.

I förkylnings- magsjuke- och influensatider bör alla tänka på att tvätta och sprita sina händer så fort de varit ute bland folk, efter alla toalettbesök och före måltider.

– Det är ytterst viktigt att lära barnen sköta sin handhygien dessutom.

Fler tips för den som inte vill bli en smittospridare är att undvika att nysa och hosta i händerna.

– Nys i armvecket i stället, och se till att behålla handsken på så fort du ska ta i ett handtag. Om folk visste hur mycket bakterier de kan undvika på så vis.

Andra knep att ta till för att lura snuvan finns. Undvika kronisk stress är ett. Har han och hon det stressigt på jobbet bör de lära sig att koppla bort alla tankar på arbete så fort de kommer hem. Visserligen är människan byggd för att klara kortvarig stress, men den långvariga är alltid skadlig.

En god natts sömn är ett måste för den som vill hålla sig frisk. Powernaps då och då är bra att ta till.

Att äta tillräckligt med mat av god kvalitet och vid rätt tidpunkt är viktigt. Fullkornsprodukter, grönsaker och frukt ger viktiga vitaminer och mineraler. Tänk på att kroppen bryts ner när den får för lite energi i förhållande till det den gör av med vilket ökar risken för sjukdom. God kvalitet på maten krävs då en frisk kropp inte byggs på tomma kalorier.

Vetenskapliga undersökningar har visat att speciellt C-vitamin kan förebygga och lindra förkylningar. Den naturliga formen av vitaminet mest effektiv. Många stoppar också i sig extra C-vitamintabletter när de är snuviga.

– Ät en vettig, blandad kost så får du i dig det mesta du behöver.

– Det är inte vetenskapligt belagt att det hjälper med C-vitamin i form av brustablett, men vill man så kan man ju alltid ta det. Andra kosttillskott förekommer också. Tänk på att träna också, är mitt tips.

Goda råd. Familjeläkaren Staffan Ingelög avråder från att ta i hand i förkylningstider.

Mer läsning

Annons