Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är sajten som medierådet glömde varna för

VLT undersöker internetfenomenet som vuxenvärlden inte hört talas om. Tanken är att ungdomar från hela världen ska kunna se och prata med varandra över internet. Men det tar inte många minuter innan det första könsorganet dyker upp på skärmen.

Annons
CHOCKEN. När 17-åriga Andrea Meilgaard testar chatsajten tar det bara minuter innan ett könsorgan syns på skärmen.

Chat roulette heter hemsidan som parar ihop okända människor via videochatt med webkameror. Med ett musklick får man upp en främmande människa på datorskärmen. Människor från hela världen som man kan både se och prata med. Och med ett nytt musklick trycka på ”next”, om man vill träffa någon ny.

Medierådet visste inget

Trots sidans enorma popularitet bland Svenska ungdomar fanns den inte med när medierådet presenterade sin ranking över ungdomssajter igår.

- Om jag ska vara ärlig känner jag inte ens till företaget, det låter som en spelsajt, säger medierådets kanslichef Ann Katrin Agebäck.

När de granskade sidor som Facebook och Lunarstorm undersökte de hur lätt det var att rapportera om man blev utsatt för sexuella trakasserier. Något som är mer regel än undantag på Chat roulette.

- Det låter som en sajt som är intressant till nästa granskning, säger Agebäck.

Vanligt bland västeråsungdomar

För unga västeråsare är sajten vardag. De som tidigare har chattat på internet kan nu även se dem de pratar med. Fast det utnyttjas också av folk som vill blotta sig offentligt.

- Flera av mina kompisar har varit inne på sidan. Flera av dem har också råkat ut för perversa typer som onanerar framför kameran, säger Västeråstjejen Andrea Meilgaard, 17, som hjälper VLT att granskar fenomenet.

Under den halvtimme som VLT testade sajten stötte Andrea på flera personer som ogenerat visade sina könsorgan. Utöver det ville två unga killar från Stockholm att Andrea skulle visa sina bröst för dem.

Inte bara negativt

Om man bortser från alla perversa människor tyckte Andrea att det var intressant.

- Jag träffade ju några normala människor också. Det var kul, det kändes overkligt, säger hon.

En av de vi chattade med Leon från London. Han tillhörde en av de Andrea skulle vilja fortsätta prata med. Han berättade för VLT att han tyckte det var kul att se alla killar som försökte ragga på tjejer, men att han hade haft några bra konversationer också.

Trots att var fjärde människa var en cyberblottare tyckte Andrea att det var en rolig upplevelse.

- Jag kommer lätt att gå in igen, man kan sitta och chatta om man har tråkigt, förklarar hon.

Sidan startade i november förra året och hade i februari över 50 000 besökare om dagen. Den är störst i USA men den växer i popularitet i Sverige också.

Fotnot: Andrea Meilgaard är medarbetare på vlt:s ungredaktion.

Annons