Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har du koll på alla nödnummer?

Nödnumret vid akuta händelser är 112, men det finns också andra nummer att ringa till om läget inte är lika akut.

Annons

- Kunskapen om nödnumret 112 är stor i Sverige , men det finns också andra nummer man kan ringa i lägen som inte är fullt så akuta, säger Björn Skoglund, tjänsteutvecklare 112 vid SOS Alarm i ett pressmeddelande.

För sjukvårdsrådgivning gäller 1177 och polisen nås via 114 14 om det inte är ett pågående brott. Den som vill få eller lämna information vid exempelvis olyckor, strömavbrott eller bränder utan att situationen är akut ska ringa 113 13.

- Varje år kommer en miljon felsamtal in till 112, vilket innebär att två av tre samtal till oss har ett faktiskt hjälpbehov. Det är en mycket hög siffra i ett internationellt perspektiv. Den som verkligen befinner sig i en nödsituation ska inte tveka att ringa 112. Ett nummer – ett samtal är allt som krävs för att du ska få hjälp i en akut situation, säger Björn Skoglund.

På söndag infaller 112-dagen, den elfte februari, som instiftats av EU-kommissionen. Dagen uppmärksammas eftersom att nödnumret går att ringa i alla EU:s medlemsländer. De flesta känner till att det går att ringa 112 i Sverige, men inte att det också går att använda utomlands i Europa.

Mer läsning

Annons