Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här övas det mycket

När vi kliver in i skolan möts vi av ett gäng glada elever som sitter i en öppen ljushall.

Annons
Tuff lektion. Amanda Ehn och Angelica Westerfalk har övning.Foto: Emma Helmin

De hjälper oss gärna att hitta läraren Lars Lind som ska visa oss runt. Han tar oss till ett klassrum där ett tiotal elever i trean har haft en lektion i räddningstjänst.

Det är ungefär lika många tjejer som killar som har valt den inriktningen. Eleverna går antingen samhälls-, eller naturvetenskapliga programmet och får välja mellan inriktningarna räddningstjänst eller internationellt arbete/bistånd.

Det dröjer inte länge innan några elever iklädda brandmansutrustning går förbi utanför fönstret. De har varit nere i skolans källare och haft en övning, liknande en rökdykning, där de fick rädda och bära ut varandra från en nedsläckt korridor.

Vi möter upp dem inne i skolan och följer med dem till rummet där all utrustning förvaras. Till vår förvåning kliver vi rakt in i ett klassrum där en annan klass är mitt i en fysiklektion.

Ursäktande smyger vi förbi till klassrummets bakersta del där det står ett gäng bokhyllor och klädhängare fulla med utrustning. Svettiga och utmattade efter den tuffa övningen hänger eleverna av sig de varma kläderna och den tunga utrustningen som sammanlagt väger cirka 23 kilo. På golvet ligger det ihoprullade brandslangar och syrgastuber som används för att göra övningarna så verklighetstrogna som möjligt.

Lars Lind och hans lärarkollega Roberto Pliscovaz har jobbat som deltidsbrandmän tidigare. De berättar att eleverna inte har några läroböcker till räddningstjänstkursen, allt de pratar om på lektionerna utgår ifrån lärarnas egna upplevelser.

Vi går en sväng för att se resten av skolan. Positiva över den trevliga och lugna atmosfären går vi där ifrån och låter räddningstjänsteleverna duscha efter den tuffa övningen, för att sedan hinna vidare till nästa lektion.

Rast. Cornelia Sköld, Isabella Lindqvist och Caroline Strömberg tar paus.
Datarum. Rebecca Blom pluggar koncentrerat.

Mer läsning

Annons