Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög daggpunkt

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Mätning av dagg.

Annons

I går vid middagstid hade Haparanda en lufttemperar på 25 grader och en daggpunktstemperatur på 20 grader. 25 grader är inget speciellt så här på sommaren, däremot är en så hög daggpunktstemperatur mer ovanligt. Vad är då daggpunktstemperaturen och vad innebär det.

Daggpunkten är ett mått på vattenångeinnehållet i luften. Ju mer vattenånga desto högre daggpunkt. För att fastställa daggpunktstemperaturen kan man kyla ned luften och när vattenångan blir synlig, dvs fälls ut, så har man nått daggpunkten (den relativa luftfuktigheten är då också 100 %). Vid 20 grader innehåller luften omkring 17 g per kubikmeter medan mer normala sommarluftmassor har bara hälften så mycket vatten. Om man tar medelvärdet av lufttemperaturen och daggpunkten kan man få ett slags behaglighetsindex.

I Medelhavsområdet anses index lägre än 23-24 grader som relativt behagligt medan när det går upp mot 28 grader så får man passa sig för värmeslag. Vi som inte är lika vana vid värmen som de i söder får nog sänka indexet något. I östra Finland, där varmluften kommer ifrån, hade en del stationer igår 32 grader och en daggpunkt på 23 och då var det nog ganska jobbigt för många. Daggpunktsrekordet för svensk del är 23,5 grader, uppmätt på Gotska Sandön i augusti 2003.

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons