Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humilis, Mediocris och Congestus

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Vad är nu detta? Jo, det är tre olika typer av cumulusmoln som nu kan börja skönjas på himlen när våren är på gång.

Annons

Det är ett säkert vårtecken då dessa moln bildas när solens strålar börjar värma markytan tillräckligt mycket. Luften stiger då uppåt i atmosfären och börjar småningom kylas av och moln bildas.

Cumulus humilis, ofta kallade vackertvädermoln, är en sorts moln som är små och ganska tillplattade. De kan ses tillsammans med andra moln, men när de är ensamma på en övrigt blå himmel indikerar detta att vädret kommer fortsätta vara fint i åtminstone några timmar till. Cumulus mediocris, även kallade blomkålsmoln, har en större vertikal utsträckning och topparna har små utväxter som då kan ge molnet en viss blomkålslikhet

Även dessa moln är rätt oskyldiga och ger ingen nederbörd. Cumulus congestus är ett moln som har ett utpräglat uppåtväxande form och utvecklas från cumulus mediocris. I samband med dessa moln kan lätta regnskurar, snöbyar eller hagelbyar förekomma. Det finns säkert andra vårtecken och idag är det dessutom vårdagjämningen, det vill säga dag och natt är lika långa. Sedan blir dagarna allt längre hos oss på norra halvklotet.

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons