Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur påverkar en kall vinter sommaren?

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

När det var som kallast var det många som ringde in till oss och frågade hur kylan skulle påverka resten av vintern. Kunde kylen rent av påverka den kommande sommaren? För en kall vinter betyder väl en varm sommar?

Annons

Under de första dagarna i januari hade vi riktigt kallt väder på många håll i landet. Överallt kunde man läsa och höra rapporter om rekordkyla. Kylan har nu dämpats och så mycket till rekord blev det egentligen inte.

Långt tillbaka trodde man att vädret en viss dag kunde ge kunskap om vädret flera månader framöver. Enligt bondepraktikan blev det en mycket sträng vinter om det gamla året ”frös ihop” med det nya. En stark morgonrodnad på nyårsdagen kunde betyda krig eller stort oväder under det kommande året. Man sa även att vädret på trettondagens förmiddag visade januarivädret och eftermiddagen visade vädret för februari. Om Vincentdagen var klar och solig trodde man att det skulle blir ett fruktbart år. Och om det snöade på Karldagen så skulle det fortsätta att snöa i sju veckor till. Visst skulle det vara praktiskt om man kunde förutspå vädret flera månader i förväg, men tyvärr finns det inget som tyder på att de traditionella vädermärkena stämmer. Den kalla starten på januari behöver alltså inte alls på verka det kommande väderåret!

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons