Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur säker är en väderprognos?

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Annons

En prognos är alltid en prognos. En väderprognos är färskvara och den uppdateras hela tiden. Det optimala är att alltid ha senaste bedömningen av meteorolog. Dels så kan man precisera platsen och tidpunkten för aktiviteten och dessutom kan man ställa specifika frågor om den väderparameter som man är särskilt beroende av.

Vissa aktiviteter är mycket beroende av vädret för att inte tala om de aktiviteter där man är helt i händerna på vädrets makter. I många fall kan det vara livsnödvändigt att få en väl genomarbetad väderprognos innan aktiviteten sätts igång. Det kan vara i samband med flyg, sjö och fjällturer. Det är viktigt att alltid kolla upp senast utfärdad väderprognos. Absolut inte ha äldre prognos än 12 timmar. Inom flyget är det uppföljning varje halvtimme och vid landning kan flygledaren rapportera vindförhållandet kontinuerligt till piloten.

I och med att man har arbetat på att öka säkerheten inom många sektorer i samhället så har väderprognoserna fått en allt större betydelse. Dessutom finns stora ekonomiska vinningar med att kunna planera och undvika ogynnsamt väder.

Att leva på en gammal väderprognos är som att leva på gammalt bröd. Använd gärna www.smhi.se att inhämta kunskap om vädret. Ju mer kunskap om vädret desto bättre kan man nyttja prognosen.

SMHI väderredaktion, Inga-Lill Nordin

Annons