Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag avgörs rysaren

”En oerhörd spänning måste jag säga.” Elisabeth Unell (M), just nu kommunstyrelsens ordförande i Västerås, om att alliansen och de rödgröna har 29 mandat vardera i kommunfullmäktige.

Annons

På länsstyrelsen pågår rösträkningen för fullt. I dag, fredag, ska det bli klart. När alla 67 valdistrikt är räknade och inmatade i datorn sker en knapptryckning och mandatfördelningen räknas ut automatiskt. Den preliminära räkningen i onsdags kväll, i stadshuset, visade att de två stora blocken fått 29 platser var medan Sverigedemokraterna hade tre platser.

Om resultatet står sig kan SD få en tydlig vågmästarroll.

– Vi har från båda blocken sagt att vi inte vill låta SD bli vågmästare. Därför behöver vi träffas och prata om hur vi ska göra, säger Elisabeth Unell.

När räkningen är klar tänker hon bjuda in företrädarna för partierna i nuvarande fullmäktige för en diskussion, Samma sak planerar Ulla Persson (S), gruppledare för Socialdemokraterna att göra.

– Om dödläget kvarstår tar jag på mig att kalla grupp-ledarna för partierna för att sätta oss ner och prata, säger hon.

Ulla Persson vill ta initiativet, i egenskap av ledare för det största partiet.

– Vi behöver inte bråka om det, säger Elisabeth Unell.

Hur kan kommunen styras om blocken har lika många mandat?

–Det är det vi ska prata om, säger Elisabeth Unell.

Hon påpekar att Alliansen fått cirka 800 flera röster än de rödgröna och att största blocket bör bilda en minoritetsregering.

Ulla Persson har fått uppgifter om att det skiljer 12 röster i ena valkretsen och tre i den andra, för att det ena blocket ska få 30 mandat och det andra 28.

När siffrorna är klara blir det bråttom, menar hon. Den 31 oktober avgår nu-varande kommunfullmäktige. I november ska budgeten för 2011 antas.

Mer läsning

Annons