Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idétorka gav Håris

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Semesterperioden är fortfarande i full gång och själv går jag på en efterlängtad ledighet om bara några timmar. Som sista uppgift på schemat står dagens väderkrönika.

Annons

Tyvärr verkar det som om min tankeverksamhet redan har tagit kompledigt, vilket i sin tur har lett till att en besvärande idétorka har infunnit sig. I några timmar har jag suttit och slitit mitt hår i ren förtvivlan.

Lustigt nog är det just håret jag fastnade för och vad denna krönika idag kommer att handla om. Vi behandlar dock inte vilket hår som helst utan, ett för mig nytt fenomen, nämligen håris.

Håris bildas när vatten tränger ut ur små porer på multnande grenar då den omgivande lufttemperaturen ligger strax under noll grader. Vattnet som tränger ut fryser därmed till is och genom att det växer till inifrån så bildas strån som bara blir längre och längre. Trädgrenen själv måste vara vattenindränkt, men inte frusen. Vattnet är inte heller helt rent utan innehåller troligen lite ämnen från det ruttnande träet som påverkar isstrukturen. Det finns exempel på flera millimetertunna slingor av is som vuxit ut ur grenar utan att fastna i varandra.

SMHI väderredaktion, Lovisa Andersson

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons