Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga datorer till treorna

Laptop-besattheten har flyttat till Västerås. Nu har även de kommunala skolorna Carlforsska och Rudbeckianska börjat dela ut datorer till sina elever. Förlåt, till vissa av sina elever.

Annons

 För jag går på en av dessa skolor, men eftersom jag går i trean är jag inte värd att satsa på. Inte heller förra året när jag började tvåan, och hade två tredjedelar av min utbildning framför mig, var jag värd att satsa på. Då var det ettorna som fick varsin dator.

Men vi treor har kommit över det. Vi har sett hur dessa datorer har påverkat de yngre årskullarna på skolan. När vi gick i ettan trängdes vi så många det gick runt ett bord i ljushallen och pratade eller spelade kort. Det gör vi fortfarande.

De som går i ettan nu sitter runt ett likadant bord, men ljudnivån vid dessa bord är desto lägre. De har nämligen ögonen fästa på varsin liten laptop. Det är sorgligt att se. Dessa elever berättar själva hur de egentligen inte alls behöver en

dator till skolarbetet utan använder den till att spela spel eller vara inne på Facebook, på raster såväl som under lektioner.

Det är inte som att ungdomars kontakt med datorer varit bristfällig innan. Tvärtom har ungdomar generellt suttit väldigt många timmar framför datorer på sin fritid under flera år. Skolan har varit den enda dator-fria zonen. Fram tills nu.

Det har diskuterats mycket kring detta med datorer men diskussionen har snarare fokuserats på varför vissa elever får Mac och andra inte. Kanske borde debatten handla om varför ungdomar över huvud taget behöver varsin dator? Det kan inte vara så att dessa pengar hade gjort större nytta om de använts till att köpa in nya böcker,

fräscha upp klassrummen eller investerats i skolmaten? Eller varför inte utöka antalet datorsalar så att det gynnar alla elever?

Min skola har inte bara kastat ut laptops till ettor och tvåor som om det pågick ett godisregn, de har även plockat bort stationära datorer från alla klassrum och hänvisat till lärarnas egna laptops (ja, även lärarna har fått datorer).

Vad hände med dessa fullt fungerande stationära datorer? Felinvesterade pengar och uppmuntrad materialism.

Och sen hävdar vissa att ungdomar är ogenomtänkta.

Mer läsning

Annons