Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen Facebook för eleverna– men för lärarna är det okej

Det här meddelandet möter eleverna på Infokomp när de försöker gå in på Facebook.
   Men lärarna kan surfa fritt.

Annons
Eleverna på Infokomp-gymnasiet har bannlysts från Facebook. Men lärarna kan surfa fritt. Foto: CAROLINE KVICK

Den röda texten poppar upp på datorskärmen istället för Facebooks välkända blå-vita logga. Eleven Cecilia Nevalainen suckar och surfar vidare till en blogg i stället.

– Det här är det närmaste Facebook jag kommer, säger hon skrattande.

– Det är irriterande såklart, och dessutom blir det inte mer skolarbete, så det är ju bara dumt. Alla elever surfar bara in på andra sidor i stället.

Det är inte bara Facebook utan även andra populära sidor som fallit i onåd och blockerats på skolan – både Youtube och Bilddagboken har avlägsnats från elevernas surfingsrepertoar. Ungdomarna har dock bemött detta med innovation och en trend att återskapa sina användarkonton på hemsidor som Lunarstorm – vars glansdagar sedan länge är förbi – kan börja anas.

– Snart blir kanske till och med jag medlem på lunar igen, berättar Cecilia med ett skratt.

På Infokomps vuxenutbildning tvärs över gatan har eleverna full tillgång till alla hemsidor – även Facebook. Frågan som direkt väcks är alltså om lärarkåren på gymnasiet anser att skolans 16–18 åringar inte är mogna nog att själva välja vilka webbsidor de ska besöka – till skillnad från de något äldre eleverna i en byggnad tio meter bort, som uppenbarligen är det.

– Där har de inte haft några problem med Facebook, de är väl mognare, berättar Nina Svärd som är rektor på InfoKompgymnasiet.

– Hos oss har vi dock sett att eleverna inte tar sitt ansvar – så fort man vänder ryggen till åker Facebook upp igen.

Rektorn påpekar att hemsidorna endast är blockerade under vissa lektionstillfällen, men när Ung besöker skolan pågår det inga lektioner, och sidorna är ändå blockerade.

– Jag vet inte riktigt varför, inga sidor borde vara blockerade nu, säger Rainer Wiesner som undervisar på skolan.

Lärarna själva har full tillgång till hela internet. Rainer Wiesner berättar att han kan komma in på sin Facebook från lärardatorn, och även rektorn erkänner att hon skulle kunna om hon själv haft Facebook.

– Men jag skulle aldrig få för mig att göra sådant under arbetstid. Det har jag inte tid med, säger hon.

– Och alla elever har skrivit på ett kontrakt där det står att datorerna ska användas till skolarbete, så vi har full rätt att göra så här.

Det är inte första gången skolan tar till censur mot internet. För något år sedan stängde man ner bland annat AFA:s hemsida samt en sida med främlingsfientligt innehåll. Nina Svärd anser dock själv att förbudet inte kan förändra mycket då det inte går att hålla koll på alla de miljontals hemsidor som finns.

– Men just nu var det Facebook som var mest störande.

Mer läsning

Annons