Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ny sluss - eller utökning av Västerås sjöfart

Inom överskådlig framtid blir det ingen ny och större sluss för sjöfarten i Södertälje - och därmed är maxmåtten satta för sjöfarten till och från Västerås för lång tid framöver.

Annons

Det är budskapet från Sjöfartsverket som nyligen börjat med mindre renoveringsarbeten på slussarna.

I början av februari förra året skrev de dåvarande kommunstyrelseordförandena Ulla Persson i Västerås och Elizabeth Salomonsson i Köping gemensamt till regeringen och krävde att slussen i Södertälje borde byggas ut omedelbart.

Västerås och Köpings hamnar bedrivs sedan några år under det gemensamma namnet Mälarhamnar.

Men någon ny sluss i Södertälje finns inte med i några framtidsplaner för Sjöfartsverket, berättar Tommy Gardebring vid Sjöfartsverket:

- Vi har just börjat arbeten med slussportarna, som är gamla och slitna. Vi ska också bygga om den övre slussporten så att vi kan släppa genom mer vatten. Men i övrigt finns inga planer på en ny eller ombyggd sluss.

Tommy Gardebring fortsätter:

- Det har gjorts en samhällsekonomisk analys som ska visa samhällsnyttan av en utbyggd sluss, men man håller just nu på att diskutera den och - som sagt - det finns inga närmare planer för en ny sluss.

Uppgifterna i vlt.se om att Sjöfartsverket inte planerar någon ny sluss i Södertälje har fått miljöpartiets kommunalråd Andreas Porswald att reagera.

- Vi måste sätta oss ner tillsammans i kommunstyrelsen och diskutera den här frågan. Vi måste nog uppvakta Sjöfartsverket igen för att verkligen lägga tyngd bakom frågan.

Anledningen är, menar Andreas Porswald, att en utbyggd sluss i Södertälje inte bara är till nytta för sjöfarten.

Den avlastar även miljön från lastbilstransporter och - inte minst viktigt - fungerar som en viktig regulator för Mälarens vatten:

- På senare år har vi sett hur översvämningar kan få folks strandnära bostäder att hamna under vatten. Vi måste få en sluss i Södertälje som klarar av att transportera bort stora mängder vatten.

Jan Ernheimer

Mer läsning

Annons