Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen svensk på överlastad färja

-Det har varit en förskräcklig dag. Vi hade ingen personal med på olycksfärjan men många av dem hade familjemedlemmar ombord.
Västeråsaren Matthew Saus är djupt tagen när VLT på lördagskvällen får tag i honom på telefon i Zanzibar.

Annons

Matthew Saus är vd och högste chef för the Manta Resort på norra spetsen av ön Pemba utanför Tanzanias kust. Pemba är ön där ett antal västeråsare investerat i en turistanläggning och i planerna på ett undervattenshotell.

Färjekatastrofen befarades på lördagskvällen ha krävt 250 liv. Det var natten till lördagen som den överlastade färjan förliste mellan de två stora öarna Unguja och Pemba i ögruppen Zanzibar.

-Det här är en stor, stor katastrof för Pemba. Det var framförallt Pembabor som fanns på färjan på väg från Unguja, säger Matthew Saus. Han reser ofta mellan Västerås och Pemba och anlände till ön i måndags.

På Manta Resort arbetar framförallt människor från de fattiga byarna runtom. På julafton 2010 berättade VLT i ett reportage från Pemba om den unge, ambitiöse servitören Sele.

-Seles bror och farmor fanns ombord på färjan. Brodern hittades vid liv efter tolv timmar i vattnet i Pemba Channel, han hade förts långt bort med de starka strömmarna, berättar Matthew Saus.

Även Pembabon Yussuf Salim Hussein, som leder hjälporganisationen Pemba Alive som initierats av västeråsbolaget Resort Investors, hade familjemedlemmar ombord.

En mycket tung stämning med stor oro vilar över svenskresorten efter färjekatastrofen, berättar Saus som säger att de här färjorna användas mest av lokalbefolkningen. Turister flyger till och från öarna.

-Vi arbetar nära människorna här och älskar Pemba. Det här innebär att vi nu måste jobba ännu hårdare för att via Pemba Alive stötta lokalbefolkningen, säger Matthes Saus.

En fattig ö

VLT har tidigare berättat om det tropiska västeråsprojektet som pågår på ön Pemba. Konstnären Mikael Genberg är en av de största investerarna i det planerade undervattenshotellet på ön, ett försök att ta Utter Inn-konceptet till tropiskt vatten. Hjälporganisationen Pemba Alive har ambitionen att värna och restaurera den känsliga miljön på Pemba och skapa jobb på den fattiga ön.

Mer läsning

Annons