Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget schema på DCC

Nyfikna går vi in på Design Construction College och vi blir genast på helspänn. Två Carlforsskaelever är inte vana vid den tystnad som råder här på skolan.

Annons
Bakåtlutat. Tobias Hägg Wickman, Elias Albertsson och Tim Litén jobbar i Design & Construction Colleges annorlunda miljöer.Foto: Sebastian Zuniga Diaz

Folktomt – bokstavligen. Vi börjar fundera om vi kommit fel. Lokalerna är moderna och ser inte ut som en traditionell skola, det känns lite som Ikea, fräscht och mysigt. Skolans rektor, Anna Fredqvist, ger oss en guidad tur genom skolan.

Att skolan är folktom visar sig ha en naturlig förklaring. Nästan alla 73 elever har nämligen idrott.

Skolans miljö är genomtänkt.

– Idén kring skolan är att den ska ge eleverna en utbildning som står nära arbetslivet, därför ska det se ut som en arbetsplats. Något som också ska likna det riktiga arbetslivet är maten, eleverna har ett matkort som fungerar på vissa restauranger i stan.

Framtidens skola kallar de sig och inga scheman finns. Eleverna är i skolan mellan 8–16, med ett lektionspass på för- och eftermiddagen där de jobbar med vilket ämne de vill.

Vi går in i ett rum med datorer, färdiga och halvfärdiga tavlor är det första man ser. Här målas det och skapas mästerverk i Photoshop. Eleverna här är trevliga och berättar gärna om skolan. Alla sitter vid varsin dator, av olika märken och modeller. Skolan har inte haft råd att köpa en varsin dator åt eleverna, därför finns datorer att låna.

Eleverna berättar att prioritet nummer ett under nästa år är att alla elever ska få en egen laptop.

Skolans lärosätt går ut på att jobba i så kallade projekt som inleds med en genomgång och sedan är det fritt arbete tills inlämning, några prov behövs inte. Lärande på eget ansvar.

– Ibland är det svårt att veta vad man ska göra, och det kan vara svårt att slita sig från Facebook, men överlag fungerar systemet väldigt bra säger Madelen Berg, en av eleverna.

Vi är positiva när vi lämnar skolan. Att den är liten och lugn passar inte alla, men gör den speciell.

Framtidens skola kan mycket väl vara snarlik den skola DCC visar upp i dag.

Kreativt. Joanna Nyroos och Gabriel Andersson skapar nästa stora mästerverk?

Fakta om skolaln

Grundat (i Västerås): Augusti 2010

Antal elever : 73

Antal lärare: 6 (Varav inte alla är heltidsanställda)

Antal klasser: Skolan jobbar inte med klasser, utan i grupper.

Program på skolan: Estetiska, Bygg och Hantverksprogrammet

Ägare: Hermods

Var ligger skolan: Stora gatan 50

(Bredvid Myrorna).

Mer läsning

Annons