Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intresset för högskoleprovet fortsätter att avta: "Har två huvudförklaringar"

På ett år har antalet anmälda till högskoleprovet minskat med över 10000, från 66258 till 55741 mellan 2016 och 2017. Enligt Ulf Melin, Universitets- och högskolerådetsgeneraldirektören, har denna nedåtgående trend två huvudförklaringar.

Annons

– Antalet anmälningar till högskoleprovet fortsätter att minska. I våras var nedgången 13 procent och nu minskar anmälningarna med 16 procent. Att intresset för att skriva högskoleprovet avtar i år har två huvudförklaringar: de aktuella ungdomskullarna är inte lika stora som tidigare och en fortsatt god konjunktur gör att fler väljer jobb före högskolestudier, säger Ulf Melin, Universitets- och högskolerådetsgeneraldirektör, i ett pressmeddelande.

Enligt statistik från UHR, Universitets- och högskolerådet, har antalet äldre, 25 år och uppåt, minskat med 23 procent jämfört med 2016.

81 procent av alla anmälda till höstens prov är 24 år eller yngre och antalet anmälda gymnasieelever är relativt oförändrat.

Läs också: Högskoleprovet ska få minskad betydelse

Den yngsta anmälaren tillhöstens högskoleprov är född år 2006, medan den äldsta är född år 1937. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Hon fick högsta möjliga poäng 2015: Liza, 25, var bäst på högskoleprovet

Mer läsning

Annons