Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irstarektor varnar för knarksvamp

Rektorn på Irstaskolan, Christina Brandel Ericson, varnar elevernas föräldrar för knarksvampen toppslätskivling, som kan ge LSD-liknande psykoser.

Annons

Rykten i Irsta att ungdomar plockar och berusar sig på den narkotikaklassade svampen toppslätskivling har skapat oro i området. Rektorn på Irstaskolan, Christina Brandel Ericson, kände att det var nödvändigt att reagera och har skickat ut ett brev till samtliga föräldrar för att varna om svampen.

– Det är väldigt lite substans i detta, men vi kände att vi ville tala om det för föräldrarna. Vi forskade kring svampen via vår skolsköterska och det visade sig att ungdomspolisen kände till den här svampen och dess risker. Men så har det alltid varit, det är inget nytt. Det är ett obekräftat rykte, säger Christina Brandel Ericson.

Vem talade om det för er?

– Det var boende i samhället som hade sett ungdomar plocka svamp i trädgårdar, och det påstods att de sedan kokade te och blev höga på det.

Är det någon elev som har blivit dålig av den här svampen?

– Nej , det vet jag inget om. Om vi visste att någon elev använde den här svampen hade vi agerat.

Per Erik Lundberg, narkotikapolis i Västerås, känner till svampen.

– Det handlar om en psilocybinsvamp (en grupp av psykedeliska svampar) som innehåller den hallucinogena substansen psilocybin, säger han.

Hur farlig är den?

– Den är definitivt inte nyttig. De vanligaste biverkningarna är hjärtklappning, andningsbesvär, psykoser och ångest. Man kan likna den vid LSD. Man utvecklar en tolerans mot den rätt så fort så man måste hela tiden ta mer och mer för att få effekt. Den är väldigt svår att dosera.

Vad händer om man överdoserar?

– Då kan man dö.

Det vanligaste sättet att berusa sig på svamparna är att torka och äta dem. Det har även förekommit fall där personer injicerat svampen eller kokat någon sorts dryck på den.

– Men att man skulle göra någon sorts häxbrygd är inte vanligt, säger Per Erik Lundberg.

Har ni fått in några anmälningar om detta?– Jag har inte hört något från Irstaområdet, med det har förekommit i Västmanlands län tidigare under åren. Det är en sådan där grej som hoppar från ort till ort, säger Per Erik Lundberg.

Det är olagligt att plocka för att bereda toppslätskivlingen – att göra det klassas som narkotikabrott.

Vad gör man om man har den i trädgården?

– Man låter bli att ta in den och torka den. Men man kan gräva ner den i komposten eller slänga den i soporna, säger Per Erik Lundberg.

Mer läsning

Annons