Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag sysselsätter mig för att inte tänka på hur ont jag har”

Benskörhetentvingar Lisa Euler att gå drygt 1,5 mil varje dag för att stå ut med värken i kroppen.

Annons
Mot värk. Lisa Euler lider av benskörhet och går 1,5 mil varje dag för att slippa värken. Sköldpaddan Huldur få stanna hemma.

Sjukdomen fortskrider och Lisa blir allt sämre. Men i stället för att vräka i sig smärtstillande promenerar hon bort värken för ett tag. Mobil och utomhusspelet turfing gör så att hon inte blir uttråkad av de långa promenaderna.

Sjukdomen diagnosticerades först efter några år.

– Det började med värk i ena armen och ilningar i benstommen. Till slut smärtade det väldigt mycket. Det gjorde ont på många ställen, det onda flyttade på sig, och hela tiden ilade det i ryggraden, minns Lisa Euler.

1999 sjukskrevs hon för svår värk. Två år senare gjordes en scanning av benstommen varpå benskörhet konstaterades.

– Läkarna hade tagit prover för reumatism och ledbesvär. Scanningen visade nedslitna kotor. Sjukdomen måste ha börjat tidigare.

Lisa fick mediciner för att bromsa sjukdomen, men fortsatte att ha svår värk. Så småningom upptäckte hon att långa promenader kunde lindra. Värst är morgnarna.

– När jag kliver upp har jag jätteont, vilket gör mig extremt rastlös. Alltså går jag ut en sväng för att komma igång.

Efter frukost och tidningsläsning går hon en långpromenad solo. Ingen orkar med hennes promenadtakt.

– Jag går fort. I början smärtar varje steg. Som om någon körde spikar genom höfter och ben. Men efter ett par kilometer lossnar det och jag mår bättre , säger Lisa och böjer sig ner och klappar sköldpaddan Huldur. Lisa måste gå långt för att glömma värken. Genom utomhusspelet Turf slipper hon bli uttråkad.

– I somras var det urtrist att gå samma sträcka och jag blev lat ett tag och tyckte mest synd om mig själv i soffan. Men så började jag turfa och blev extrem på att gå, skrattar Lisa.

Varje dag går hon runt och tar olika zoner. Med mobilen framme kontrollerar hon vilka zoner som är lediga och kan blockeras.

– Det blir lite zickzackande hit och dit. Mot skogen härifrån och till stan, bort till Mälaren via kraftvärmeverket, över Råby och tillbaks.

I början tävlade Lisa hektiskt, och hamnade som bäst på 12:e plats i länet, och 120:e plats internationellt (i februari). Men då hon stressades av situationen har hon slutat att tävla, men fortsätter att turfa för att ha ett mål för sina promenader. Hon går sina mil för att få känna sig euforisk och därmed slippa extremvärken för ett tag.

– När jag går på hamnar jag som i en bubbla och märker knappt hur långt jag gått. Jag ser saker, pratar med människor och befinner mig i ett meditativt tillstånd. Väl hemma igen är jag euforisk.

– Jag sysselsätter mig för att inte tänka på hur ont jag har. Smärtlindring är knepigt. För mig funkar det här.Eftersom sjukdomen fortskrider behöver jag en taktik för att stå ut. Det är den här.

Lena Euler

Ålder: 62 år.

Familj: Man, två barn, sköldpaddan Huldur.

Bor: Ormberget.

Fritid: Djur, familj, stuga segelbåt.

Yrke: Socionom. Jobbat med missbruksvård, och med förebyggande företagshälsovård.

Spelet Turf: Turf är en app till Android vilken utnyttjar telefonens gps till ett multiplayerspel där man uppsöker och äger zoner i Sverige.

Arbetssituation: Sjukskriven för svår värk på grund av fortskridande benskörhet. Vill skaffa hund igen. I väntan på det går hon ut och går med andras hundar.

Mer läsning

Annons