Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag vill ju inte vara blek"

Är det viktigt att vara brun året runt? Det tycker många ungdomar i dag, trenden att sola solarium har ökat. Melinda Matsman, 16, solar inte bara för utsidan utan även för avkopplingens skull.

Annons
Trots varningar från experter solar ungdomar solarium. Melinda Matsman, 16, är medveten om riskerna, men oroar sig inte i onödan. Foto: ELIN HAETTMAN

Melinda har precis solat 30 minuter på Solstudion i Västerås när vi tar i hand. Tre till fyra gånger i veckan går hon till ett solarium för att bättra på brännan. Melinda pluggar på Carlforsska gymnasiet i Västerås och nämner bland annat att stress i skolan kan få henne att lägga sig i solariet mer än vad som rekommenderas av experterna.

– Att sola är avkopplande, det är skönt att slappna av när man exempelvis har det stressigt i skolan, säger hon.

Det var i vintras som Melinda började sola solarium regelbundet. Tidigare har hon bara solat utomhus och solarium någon gång ibland. Det regelbundna solandet på solarium i dag har lett till att hon känner sig fräschare och gladare.

– Jag vill inte vara blek, jag ser så ful ut då. Med en brun nyans på huden ser jag fräschare ut helt enkelt, säger hon.

Melinda solar på lite olika solarium i Västerås, oftast i 20 till 30 minuter, och då några minuter med ansiktsförstärkare påslagen. Nu när hon har solat regelbundet ett tag så känner hon sig lite beroende av de varma blå strålarna.

– Jag skulle ju kunna sluta om jag verkligen ville, men det skulle nog kännas jobbigt, så man kan säga att jag är lite beroende av att sola solarium, säger hon och skrattar.

I bloggar på internet är det inte ovanligt att solariesolning rekommenderas av personer som många ungdomar har som förebilder. Melinda trodde inte att det var populärt att sola solarium bland unga, då hon mestadels ser äldre personer när hon solar.

– Jag läser nästan aldrig bloggar och skvallertidningar och visste knappt att det fanns en trend bland yngre att sola solarium. Därför känner jag mig inte så påverkad. Idealen att vara brun är ingenting jag bryr mig om, trots att jag själv tycker att det är fint att vara brun.

Men är det farligt att sola solarium? Det finns väl hälsorisker när man solar för att känna sig fräsch under vinterhalvåret? Det är något som det ständigt hålls heta debatter om. Ulf Wester jobbar som strålskyddsinspektör vid Strålsäkerhetsmyndigheten. Han informerar om UV-strålning i samband med solariesolande i sitt jobb. Ulf rekommenderar inte solariesolning i ung ålder, och han ser helst en åldersgräns när det gäller solandet.

– Unga personer har känsligare kroppsvävnad än vuxna, och det leder till ökad risk för skador, säger han.

Enligt strålskyddsinspektören visar studier att majoriteten av hudcancerpatienter har solat solarium i unga år.

– Generellt gäller det att ju yngre en person är, desto större risk löper personen att få skador som kan leda till konsekvenser i framtiden. Konsekvenser i form av exempelvis rynkor, oelastisk hy och nedsatt immunförsvar, säger Ulf Wester.

Han tar upp dagens skönhetsideal, att vara brun året runt, som ett problem.

– Det är inte bra att sola sig brun som en pepparkaka. Man ska tänka på att huden bildar brunt pigmentet för att skydda sig mot solen på exempelvis sommaren, solar man för att bli brun på vintern har det ju ingen nytta, säger han.

På plats på Solstudion träffar vi ägaren Björn Larsson. Han har jobbat i solariebranschen sedan 1984. Björn berättar att solariesolande inte alls behöver vara farligt. Han säger att det är bättre att sola två till tre gånger i veckan på ett solarium där du kan kontrollera tiden, än att sola intensivt i två månader under en period som exempelvis sommaren då man riskerar att bränna sig och få solfrossa. Han menar att den riktiga solen är farligare.

– 14 dagar i thailändska solen motsvarar 250 gånger på ett solarium. Jag har räknat ut att det motsvarar solariesolande fem gånger i veckan året runt, säger Björn.

Björn är emot skräckpropagandan om solariesolandet i media, och han blir upprörd när han hör att jag pratat med ”experten” Ulf Wester.

– Ulf Wester har varit en rabiat motståndare till solariesolning i flera år. Han hade stängt alla solotek i hela branschen om han fått möjligheten, säger Björn Larsson.

När jag ringer tillbaka till Strålskyddsmyndigheten och pratar med Ulf Wester vid ett senare tillfälle dementerar han Björn Larssons uttalande.

– Vad vi gör är att förklara regler och bestämmelser som finns om solarier. Det är myndigheternas ståndpunkter som jag framför, vi på Strålskyddsmyndigheten anstränger oss till det yttersta för att vara så objektiva som möjligt, säger han.

Jag frågar Melinda om hon tänker på hälsoriskerna som Ulf Wester berättat om. Hon förklarar att hon är medveten om riskerna, men att hon inte riktigt tror på att det är så farligt ändå. Hon säger att solariesolning kanske inte är det bästa, men att det inte skadar henne.

– Jag är rädd för riskerna, men samtidigt inte oroad. Jag tror inte att jag kommer att drabbas, säger Melinda.

Hon planerar att fortsätta med sitt solande.

– Förutom att det är avslappnande och för att jag känner mig fräsch av det så solar jag av den anledningen att jag ska bli lättare brun på sommaren. Jag ser det som förberedelse, så jag slipper vara vitast på stranden.

Melinda solar alltså solarium för sin egen skull. Hon känner sig inte påverkad av sina kompisar, inte heller av ideal eller trender, utan gör det för att hon mår bra av det.

– Jag vet inte riktigt varför det känns viktigt för mig att sola, det är helt enkelt avslappnande och dessutom blir man brun.

Annons