Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jane 68, har sommaren fullbokad av cykellopp

Hon vet hur det känns att ligga i 50 km i timmen i nedförsbacken mot Jönköping. Sjöblöt av regn och med full insikt om att den som kör omkull här kommer knappast levande ur Vätternrundan.

Annons
Rustad för cykling. Cykling kan riskera att bli en prylsport men det finns saker man bör ha, som vindjacka, regnskydd och skor med hård sula – annars får man ont i fötterna, säger Jane Fornander.

Jane Fornander är ingen fartdåre på cykel. Det är bara ibland, i vissa utförslöpor som det går lite fortare än planerat.

Men hon njuter även av de stunderna, när regnet öser och endorfinerna pumpar.

Jane Fornander hade fyllt 50 när hon körde sin första Tjejvätternrunda. Den var nio mil på den tiden och hon körde treväxlat.

I dag är Jane Fornander 68 år, kör 20-växlad Bianchi med däck smala som rockringar, utan fotbroms och fötterna fastsatta. Och fast hon lätt skulle smälta in i Giro d’Italia ser man i vardagslag Jane Fornander mest på vägarna runt Mälaren. En nätt träningstur sommartid går från hemmet på Viksäng via Asköviken, till Strömsholm där hon vänder hemåt. Det blir sju mil. Den vardagsträningen behövs för alla lopp hon deltar i.

– Ett lopp som Vätternrundan kräver minst hundra mil i benen.

Sommaren och hösten är fullbokade av cykellopp.

Hon kallar sin rosa-svarta racercykel för sin ”lakritskaramell”.

– Men man måste inte ha en värstingcykel för att börja träna cykel och köra lopp, säger hon.

– Det finns de som kör Vättern runt på en Kronancykel.

Vad man än väljer för cykel vill Jane Fornander peppa andra att prova cykling som motionsform, inte minst kvinnor i hennes egen ålder.

– Jag har alltid motionerat; joggat, simmat periodvis, gått på jympa, berättar Jane som efter 50 har avverkat fem tjejklassiker, fem Tjejvättern och Tjejvasan. Hela Vätternrundan har hon cyklat fyra gånger, senast 2012.

– Eftersom jag har artros i knäna kan jag inte jogga mera. Men cykling och spinning går kanonbra! Knäna avlastas.

Cyklingen har också inneburit möten med många nya människor.

– Cyklande Tjejer är en Facebook-grupp med 2 600 medlemmar där allt om cykling diskuteras. Varje september ordnas cykelläger. Jag var nog äldst på lägret senast men sånt spelar ingen roll när intresset förenar.

För ett år sedan gjorde hon en ny bekantskap: hon köpte en mountainbike.

– Det ger en helt annan dimension i cyklandet. Det är jättekul! Man kör inte lika långt med en mountainbike men man får jobba mera.

Jane Fornander är också en hängiven fågelskådare, medlem i Rapphönan.

– Det går alldeles utmärkt att kombinera fågelskådning med cyklingen! säger Jane som aldrig ger sig ut på cykel utan sin kikare.

Att cykla är helt enkelt kul! Det känns aldrig som en pina när man ska ut och träna inför ett lopp, säger Jane Fornander.

Om Jane

Namn: Jane Fornander.

Ålder: 68 år

Sysselsättning: pensionerad lågstadielärare.

Bor: Viksäng, Västerås

Familj: Maken Per Fornander, tre döttrar 36-43 år, tre barnbarn 3-16 år.

Fritid: Cykling, fågelskådning, skidåkning, träning på Friskis och Svettis. Träffar vänner, sjunger i Västerås största kör:” Rock Everybody”, läser böcker.

Drömcykellopp: “Gotland 360, som jag verkligen ser fram emot.”

Mest stolt över: ”Att jag inte gav upp på Vätternrundan 2012, när regnet vräkte ner stor del av de 30 milen.”

Bästa cykelminne: ”När jag cyklade med maken längs Göta Kanal.”

Mer läsning

Annons