Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kallare – men billigare i kyrkans lokaler

Det är dyrt att värma upp kyrkans lokaler. En del församlingar har börjat slå igen kyrkorna på vintern. I Västerås kyrkliga samfällighet nöjer man sig med att sänka temperaturen, men bara i moderna lokaler.

Annons

– En del församlingar börjar panikstänga sina kyrkor utan att ha gjort några energihandlingsplaner eller klimatanalyser. Det är det stora riskscenariot. Då kan man råka ut för mögelröta och oersättliga inventarier kan gå förlorade i kyrkorna, berättar Dan Melander, verksamhetsledare i den inomkyrkliga men fristående föreningen Etik och energi.

I fredags var Dan Melander på besök i Västerås, bland annat för att tala miljö- och uppvärmningsekonomi med biskop Thomas Söderberg.

– Västerås stift och församlingarna här ligger inte dåligt till när det gäller miljö- och ekonomitänkande, men det finns naturligtvis alltid mer att göra, säger Dan Melander.

Svenska kyrkan har 20 000 byggnader. Föreningen Etik och energi räknar med att de kostar en miljard kronor årligen att värma upp. Många församlingar har inte längre råd med kostnaderna.

Också Västerås kyrkliga samfällighet måste spara. Men några panikstängningar av kyrkor blir det inte här. Gamla kyrkobyggnader får behålla den nuvarande temperaturen.

Däremot har kyrkonämnden tagit ett principbeslut att sänka temperaturen med några grader i samlingssalar och andra kyrkolokaler, men bara i moderna byggnader. Några få grader kan betyda mycket pengar.

Annons