Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kallbad värmer kropp och själ

Vinden piskar fransar på vågorna. Kråkorna flaxar i motvinden, tror att de flyger. Ställa in? Åka hem? Nej, nej är det bokat kallbad så är det.

Annons

Det är med tvekan som VLT hänger på sex kallbadare som samlas i Granbo på Björnön. Det är söndag 16 mars. Alla ska bada.

Damerna har det gemensamt att de brukar ses i gymmet på Itrim i Västerås. Flera har

en imponerande viktnedgång bakom sig, har gjort en u-sväng i livet och satsat på hälsa och träning. Det här är andra gången de samlas för att ge sig en kall avrivare i mälarvattnet. Den 8 december badade de i 4-gradigt vatten med -10 i luften. Nu, 16 mars ”har våren kommit”. Det är 0 grader i luften och + 6 i vattnet. Det går gäss på Mälaren.

Vi börjar i bastun. Brasan brinner i rummet utanför och soppkastrullen står på spisen. Det blir varm soppa senare. När alla har badat.

Åsa Wrang-Dombek och Ingela Pettersson är först ut ur bastuvärmen. I badrockar och tofflor går de resolut ned på bryggan, ner för stegen, i vattnet. Där ligger de en stund, till och med några heroiska sekunder extra för att VLT ska hinna plåta.

– Det är en fantastisk upplevelse efteråt! säger Åsa när hon står på bryggan och lugnt tar på sig badrocken som trasslar i svinblåsten.

Åsa har fibromyalgi och plågas ofta av värk i kroppen och stela leder. Men kallbaden lindrar, de ger ett endorfinpåslag som håller i sig länge efter badet.

Ragny Lindberg och Linda Lothström kommer utspringande från bastun med luvorna på. Det är ju faktiskt bara 16 mars. De är vana kallbadare, Ragny kryper ofta ned vid stugan i Skärsjön, Linda har fritidshus på Gräsö och är härdad av Östersjön. De tar sig ner för den snorhala stegen.

– Man får inte stå på bryggan och tveka, förklarar Linda. Man måste bestämma sig redan inne i bastun och sen bara gå – gå – gå och sen ner – ner – ner! Tills man är i vattnet.

Catharina Holmlund, hälsorådgivare på Itrim Västerås och initiativtagare till kallbaden ligger i länge med en njutmin som om hon låg i Indiska Oceanen i höjd med ekvatorn.

– Man måste andas, förklarar hon och instruerar Yvonne Holmlund som gör sitt premiärbad.

VLT:s utsända förväntas också bada. Att gömma sig påklädd bakom en kamera godkänns bara en liten stund. Så luvan på. Andningen under kontroll. Ner för stegen, stirra in i istapparna, de sitter som ett garnityr under bryggan och hångrinar. Ner, ner. Släppa taget om stegen. Plaska lite. Skönt ... Dra på trissor! Nu fattar kroppen! Kylan tar stryptag på varje cell. Andningen går i baklås. Underbenen är huggna i is. Är det så här det är att få en elchock? Upp! Upp! Upp! Ur vägen för böveln!

På bryggan kommer värmen. Musklerna blir mjukost. Man blir hög av endorfiner. Och en stor dos stolthet! Man fånler. Dags för varm soppa!

Se Ann-Christine Kihls bilder från kallbadet i bildspelet ovan.

VLT:s reporter slapp inte undan att testa ett kalldopp.

Catharina Holmlund: Det gör en ointagbar

Det handlar om att ”leva 360 grader”, säger Catharina Holmlund, hälsorådgivare på Itrim i Västerås. Det är hon som drar ihop kallbadargänget.

– Att leva 360 grader är att väldigt få saker ska hindra en från att göra det man vill och önskar.

Att känna till sin kropps möjligheter och kanske begränsningar är särskilt viktigt och betydelsefullt när man vill göra en livsstilsförändring, menar hon. Det kan handla om att flytta gränser, gå utanför sin komfortzon för att stärka sin självbild och vad man faktiskt är kapabel att göra.

Det är så man ska se på kallbadet menar hon. Att flytta sina gränser.

– Med kallbadet känner du direkt att du kopplar knopp och kropp, den kick du får efter badet är – Wow! Jag vill ha mer! Det här stärker också bilden utåt av den man vill vara och det kan förstärka en livsstilsförändring.

Mer läsning

Annons