Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaos kostade 150 miljoner på en dag

Stockholm/TT. Tågkaoset fortsätter, vilket kostar samhälle och resenärer enorma belopp.

Annons

Enbart i tisdags var förseningskostnaden för resenärerna cirka 150 miljoner kronor, enligt en beräkning som Dagens Nyheter gjort.

Forskning på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm visar att varje försenad timme kostar 300 kronor per resenär.

- Det är lågt räknat, säger Jonas Eliasson, professor i transportsystemanalys på KTH, till tidningen.

DN har räknat med att omkring en halv miljon människor blev försenade i tisdags. Enligt KTH-metoden ger det en förseningskostnad på 150 miljoner kronor, uppger tidningen.

Fortsatta förseningar

SJ varnar för stora förseningar även under onsdagen och de kommande dagarna. Många tåg, främst i Syd- och Mellansverige, har ställts in. En del tåg är inställda ända fram till fredagen eller ännu längre, enligt företagets hemsida.

Bland annat är hela 18 avgångar per dag med X2000 inställda mellan Stockholm och Göteborg till och med fredagen. På sträckan Stockholm-Malmö-Stockholm har 13 tåg per dag ställts in under samma period. I hela Sverige är över 100 avgångar med SJ-tåg inställda under onsdagen, enligt företagets hemsida.

Under dagen ska Vägverket, Banverket, Boverket och kraftbolag träffa Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Myndigheterna ska diskutera väderläget och hur de ska förbereda sig för ett väderomslag med mildare temperaturer. I slutet av veckan kan det nämligen bli mer snö i Götaland och södra Svealand - och töväder - vilket kan ställa till ytterligare problem.

Tågkompaniet har också ställt in vissa avgångar i Mellansverige under onsdagen. Storstockholms lokaltrafik räknar också med fortsatta problem under morgontimmarna. Bussar ersätter t-banan på vissa sträckor medan det blir bussbrist på andra håll i länet.

Successiva förbättringar

I Göteborgsområdet väntas Floda-pendeln inte komma i gång under dagen, och det är fortfarande stopp på linjen Munkedal-Strömstad, enligt Banverket.

Helena Thorsson på Banverkets pressjour säger att det nu sker förbättringar successivt på grund av de extra resurser man satt in för att röja bort snö och is från spår, bangårdar och växlar. Hon kan dock inte ge någon prognos för när problemen kan vara över.

Försvarsmakten kommer under onsdagskvällen att börja hjälpa Banverket. 50 frivilliga soldater från Ing 2 i Eksjö ska då skotta snö på bangården i Nässjö. Och på morgonen ska Försvarsmakten ta ställning till en begäran om att soldater ska röja snö även på rangerbangårdarna i Sävenäs i Göteborg och i Hallsberg, enligt vakthavande informatören Mikael Abramsson på Försvarsmakten.

Förbättringar i Stockholm

Nu börjar de omfattande störningarna i kollektivtrafiken i Stockholm att lätta så smått. Tunnelbanans gröna linje körs till Alvik och pendeltågen planeras att köras med kvartstrafik i rusningstid enligt SL:s presstjänst.

Fruängenlinjen är röjd på snö och is och håller nu på att besiktigas.

- Vi förväntar oss att den kan öppnas snart, kanske redan till slutspurten på morgonrusningen, säger Jesper Pettersson på SL:s pressavdelning.

Lokalbanorna Lidingöbanan, Saltsjöbanan, Nockebybanan och Tvärbanan ska gå som vanligt. Roslagsbanan går med trettiominuterstrafik, enligt söndagstidtabell.

Bussar ur den ordinarie trafiken har flyttats för att användas för att ersätta spårtrafiken.

Pendeltågslinjen mellan Gnesta och Järna ersätts med buss.

SL varnar också för att det i hela länet kan förekomma förseningar samt indragna hållplatser på grund av halka.

Mer läsning

Annons