Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kirurgchefen säger upp sig

Maria Flykt, klinikchef för kirurgenheten på Centrallasarettet i Västerås, avgår.
– Det är en förtroendefråga, säger Maria Flykt.

Annons

”Jag känner att jag inte kan vara chef för en verksamhet med så påtalade brister samtidigt som man ej tilldelar mig förtroendet, medel och mandat att lösa problemen”, säger Maria Flykt i ett pressmeddelande.

Bristande vårdplatser har länge varit ett problem på kirurgkliniken och kirurgiska patienter har istället vårdats på avdelningar där man inte har kompetens att ta hand om dem. Systemet har varit ineffektivt och en patientfara, enligt Maria Flykt.

På grund av besparingskraven har divisionen under det senaste året varit tvungen att dra ner på ett antal tjänster och belastningen på de kvarvarande undersköterskorna och sjuksköterskorna har ökat. Ett annat problem är att läkarnas jourpass kommer alltför ofta och omöjliggör återhämtning.

Maria Flykt fortsätter:

–Det är även allvarligt att konkreta långsiktiga förslag från mig och min klinik som skulle kunna leda till en mer kostnadseffektiv vård samt en förbättrad arbetsmiljö ignoreras och istället sätts dyra åtgärder in när läget blivit akut.

Trots svidande kritik från både Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverkets har klinikchefen inte lyckats få igenom sina förslag för att åtgärda problemen. Efter nästan tre år som klinikchef väljer Maria Flykt därför att avgå.

–Jag känner att jag inte har divisionens förtroende att åtgärda de problem som finns. Jag kommer inte längre än så här säger hon.

Vad hoppas du att ditt beslut skapar för svallvågor?

–Att man ska fortsätta att jobba långsiktigt med de tre viktiga frågor jag har lyft fram.

Dessa är en glesare helgtjänstgöring för sköterskor och undersköterskor, en annan jourorganisation för läkarkåren och en bätt-re fördelning av vårdplat-ser.

Vid Maria Flykts tillträde 2008 hade kliniken bytt chef sju gånger under en tioårsperiod.

Landstingsstyrelsens ordförande Denise Norström blev förvånad över Maria Flykts avgång.

–Det kom plötsligt. Jag var inte förberedd. Det är ju tråkigt. Men det kan jag inte ha någon kommentar till. Det är hon som har valt att sluta, det är hennes beslut, säger Denise Norström.

Vad får hennes avgång för konsekvenser tror du?

–Det är ju klart att det är oroligt på divisionen och det har att göra med att de har ett underskott som är betydande. Det är en orolig situation. Jag hoppas att de ska kunna komma in i rätt kostym och se över hur man arbetar och vad man kan göra får att få ner kostnaderna.

–Jag förutsätter att divisionschefen kommer att hitta en ersättare, säger Denise Norström.

VLT har sökt divisionschefen Claes Göran Björck för en kommentar.

Annons