Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsumentsekreteraren om moonboots: Cynisk spekulation som drabbar de unga

Artikel 0 av 50
Nostalgi - 70-talet
Visa alla artiklar

Nu har skohandlarna laddat upp med mängder av moonboots i affärerna. Det är bäddat för att förra vinterns stora modefluga bland barn och ungdomar skall hålla i sig även denna säsong.

Annons
Omkring en hundring kostade de åtråvärda moonbootsen.

-Detta är en cynisk spekulation i mode som främst drabbar de unga, säger Carl-Erik Fredman, konsumentsekreterare i Västerås.

-Eftersom kunderna frågar efter moonboots måste vi sälja dem, säger Jan Magnusson, Forsgrens skor. Han är också kassör i Västerås skohandlareförening.

Moonbots är en lika fantasifullt skapad skobeklädnad som namnet antyder. Stora, färggranna ”stövlar” i plast och skumgummi som blivit mycket populära, främst hos de yngre.

Men moonboots är klart olämpliga som skolstövlar, skriver Konsumentverkets tidning Råd och Rön i sitt senaste nummer.

De är avsedda att användas i mycket kallt och torrt väder, t.ex efter en dags skidåkning i Alperna. I vårt klimat är de alldeles för varma. Möjligen kan de lämpa sig för någon som står stilla utomhus en längre tid i kyla, t.ex på en bandymatch.

Inget stöd

Att gå i moonboots hela dagen är inte alls bra för fötterna.

Syntetmaterialet släpper inte ut fukten och risken är stor för svampsjukdomar. De saknar hålfot, foten får inte tillräckligt stöd.

De är inte heller särskilt slitstarka. Ett par moonboots håller knappast en säsong om de används t.ex. i skolan eller vid lek.

Carl-Erik Fredman på konsumentbyrån i Västerås har reagerat kraftigt mot denna modefluga. Han har funnit att skohandlarna i Västerås satsar hårt i höst på moonboots.

De finns i många storlekar och färger i varenda affär.

Däremot har han inte kunnat hitta några skyltar som varnar för felaktig användning. Han menar att skohandlarna på ett cyniskt sätt spekulerar i denna modefluga, som drabbar den okunnige konsumenten.

Jan Magnusson, Forsgrens skor i Västerås är en av de många skohandlare som köpt hem moonboots till vintern:

-Efterfrågan tvingar oss att köpa moonboots. Har inte vi dem köper kunden dem bara hos någon annan.

Men Jan Magnusson är väl medveten om att skorna alltför ofta används på fel sätt.

-Moonboots är speciellt olämpligt för barn i skolan, säger han. De är alldeles för varma.

-Men det är kunden som bestämmer vad han vill ha. Vi kan inte läxa upp honom när han kommer för att handla.

Så resonerar skobranschen, menar Jan Magnusson. Alla hugger tag i en populär produkt, man måste hänga med.

Men det är inte bara fackskohandlarna som satsat på moonboots inför vintern. Varuhus, bensinmackar och sportaffärer har också lagt upp stora lager.

Från kontinenten

Modeflugan kommer från kontinenten. På vintersportorterna säljs afterskiboots i lyxigt utförande, och det är inte billiga kopior av dessa som nu finns i våra butiker.

-Folk reser till Alperna på sportloven och ser hur de klär sig där, menar Jan Magnusson.

Sedan kommer de hem och vill ha samma sak. Efterfrågan skapar modet. Det räcker tyvärr inte med att en sko är bra för att den ska bli populär.

- Graningestöveln är lämplig för vårt klimat, även för barn. Men den säljer vi ändå inte speciellt mycket av. De är inte tuffa, de är inte ”inne”.

Fotsvamp

En liknande modefluga för några år sedan var damstövlarna i stretch. De fungerade som ett vårvärmande omslag på fötterna och fotsvampen frodades. De försvann ur marknaden, men moonbootsen dök upp istället.

-Både vi på konsumentbyrån och konsumenterna själva är maktlösa mot dessa modeprodukter, säger Carl-Erik Fredman. Men här har skolorna och hem- och skolaföreningen verkligen en informationsuppgift att fylla. Det är där man måste börja för att stoppa moonbootsen.

Alla artiklar i
Nostalgi - 70-talet
Annons