Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körde full igen när polisen tagit kortet – hävdar att han inte förstod

Polisen tog mannens körkort efter en nykterhetskontroll. Några dagar senare stoppades han igen.

Annons

Den 5 oktober körde mannen från Köping till Hallstahammar där han stoppades polisen på parkeringen utanför Ica och fick blåsa.

Han hade druckit sex till nio starköl och visade sig ha motsvarande ungefär 1,4 promille alkohol i blodet och polisen omhändertog hans körkort.

Knappt en vecka senare stoppades han av polisen igen, även då berusad bakom ratten, den här gången på Parkgatan i Hallstahammar.

Mannen åtalades för två fall av grovt rattfylleri, något som han erkände sig skyldig till.

Men åklagaren menade att han gjort sig skyldig till olovlig körning vid det andra körtillfället, eftersom han ju blivit av med körkortet.

Mannen hävdade dock att han inte förstått att det faktum att polisen tagit hans körkort betydde att han inte fick köra bil och hävdade bland annat att ha n försökt stämma av med polisen i Västerås telefonledes och då fått höra att man ansågs oskyldig tills man var dömd.

Det resonemanget köpte dock inte tingsrätten som konstaterar att okunnighet om vad lagen innehåller inte fritar en från ansvar. Han döms alltså även för olovlig körning och straffet blir två månader i fängelse.

Mer läsning

Annons