Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisen på kirurgen

Kanske kan personalen på kirurgen se fram emot bättre arbetsscheman och slippa jobba varannan helg. Men besparingarna måste fortsätta.

Annons

Det är kontentan av divisionschefen Claes Göran Björcks kommentar till det senaste av chefsavhoppen på kirurgkliniken. Klinikchef Maria Flykt meddelade i söndags att hon fått nog och har nu återgått till sin tjänst som överläkare på kirurgen. Hon anser att det behövs fler anställda och vårdplatser för att rädda situationen.

– Nu används personal från resursenheten och det är möjligt att man kan tillsvidareanställa personal på kirurgen i stället, säger divisionschef Björck.

Det innebär en omfördelning av landstingets kostnader, som kanske kan ge rimligare arbetsförhållanden för kirurgens personal. I stället för jobb varannan helg kan det bli två av fem helger.

Men besparingskraven på kirurgen finns kvar.

–  Jag är inte riktigt säker på att vi klarar dem. Jag har i uppdrag att jobba fram en handlingsplan för hur besparingarna skulle kunna se ut och den ska presenteras för politikerna på onsdag.

Vårdförbundets ordförande Jani Stjernström har inte hunnit tala med sina medlemmar om kirurgchefens avhopp, det kom oväntat.

– Nu måste politikerna bestämma vad som ska göras. Landstinget har inte personalresurser att klara av allt, säger hon.

Ett exempel hon pekar på är att operationer av fetmapatienter delvis har ”hämtats hem”. De görs nu på lasarettet i Västerås i stället för på Akademiska sjukhuset i Uppsala. De patienterna kräver noggrannare övervakning efter operation och ökar belastningen på IVA, intensivvårdsavdelningen.

Ett annat exempel är förbättrade operationsmetoder inom kärlkirurgin som också bidrar till ökad arbetsbelastning.

Mer läsning

Annons