Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunder klagar – affärsmän hoppfulla

Artikel 0 av 50
Nostalgi - 80-talet
Visa alla artiklar

Årets julhandel är märklig. Konsumenterna själva klagar över dålig ekonomi. De tänker därför dra ner på såväl julklappar som julmat. Affärsmännen påstår motsatsen.

Annons
Handeln och konsumenterna tycks ha skilda uppfattningar om julhandelns omfattning.

Julhandeln verkar bli lika intensiv och rekordartad som alltid.

- Folk slutar inte att köpa julklappar för att det är dåliga tider, säger en varuhuschef i Västerås.

Årets stora julhandel har just börjat. Den riktiga ruschen, brukar dock inte komma förrän sista veckan, menar affärsmännen.

Konsumentverket påstår att årets jul blir traditionell – men enklare.

De grundar sitt påstående på sin s.k. hushållspanel bestående av en blandning ensamstående, barnfamiljer och pensionärer över hela landet. Totalt ett 50-tal hushåll.

Konsumenterna tänker dra ner på jul maten av två skäl, dels på grund av ökade kostnader, dels för att de inte anser det nödvändigt med så mycket mat som man tidigare vräkt i sig på jularna.

Samma sak när det gäller julklapparna. Minskade reallöner och dyrare varor har gjort att många börjat omfördela och minska sina julklappsinköp.

Går man ut på gatan i Västerås och frågar folk låter det i stort sett likadant. Barnen ska givetvis få sina julklappar även i år, men i stort blir det ändå en nedskärning. Plånboken är tunnare i år än tidigare.

Men affärsmännen skakar på huvudet. De påstår att folk köper lika mycket i år som tidigare. Kanske till och med mer.

Bo Carlsson, chef för Sigma i Västerås:

-Det ser ut att bli en bra julhandel i år. Får vi nu bara lite snö också så kan vi även få fart på försäljningen av skidor.

FÖRNUFTIGARE

Men han kan ändå märka några förändringar jämfört med tidigare. Impulsköpen minskar. Folk handlar mer förnuftiga saker.

-Men mängden är ändå densamma. Trots allt prat om dåliga tider.

Och det finns vissa saker som talar för en livlig julhandel. Hotet om en höjning av momsen har satt fart på framför allt köpen av kapitalvaror. Videoapparater, TV-apparater och TV-spel är populära köpobjekt i jul. Bo Carlsson igen:

-Trots kärva tider så brukar julhandeln aldrig påverkas. Det vet vi sedan tidigare.

UPPGÅNG

Och han får stöd av sin kollega på Domus i Västerås.

Rune Gustafsson:

-Risken för en momshöjning kommer att starta en hamstring. Det ser vi redan nu på video- och TV-sidan. Dessutom går sportartiklar överraskande bra just nu. Trots bristen på snö.

Rune Gustafsson tror också på en minst lika framgångsrik julhandel som i fjol.

-Vi ligger 15 procent bättre i försäljningen hittills i år jämfört med motsvarande tid i fjo0l.

-Vad ska man egentligen tro om årets julhandel?

Några röster framför diskarna

Så här svarade några västeråsare VLT mötte på stan i går.

Hur mycket satsar du på årets julhandel?

SÖREN ESPMARK: - Jag kommer att dra ned på julklappsinköpen i år. Helt och hållet av ekonomiska skäl. Samma gäller nog julmaten. Bättre planering och inte impulsköp till skafferiet.

RUTH ANDERSSON: - Jag köper en rejäl sak till barnen. Det viktigaste är att de får något I övrigt drar jag nog in lite på handlandet i år. Samma gäller julmaten. Kommer att tänka mig bättre för innan jag handlar den här gången.

ANDERS EKENGREN: - Jag kommer att köpa fler julklappar än någonsin. Säkert för uppemot 1.500 kr totalt. Anledningen är att jag firar julen hemma i Västerås i år i stället som tidigare i fjällen. Då blir det fler att handla till.

HENRIETTE JANSÉN: - Jag bojkottar det mesta av vad julen innebär. Ingen gran, ingen julmat och inget av allt annat runtom. Endast någon enstaka, enkel julklapp.

Alla artiklar i
Nostalgi - 80-talet

Se sån stil kungen har!

I spår är kungen.

Annons