Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare trodde attcystan var gas

En familjeläkare i Västerås har anmälts för att inte ha upptäckt en två kilos cysta i en treårings mage.

Annons

Vid första besöket på familjeläkarmottagningen i februari i år hade barnet haft feber vid två tillfällen utan att vara förkyld. Det enda ytterligare symptomet var ont i magen.

Vid andra besöket påpekade modern att barnets buk var extremt stor, svullen och hård. Läkaren tyckte också att den inte såg normal ut och prover togs på laktos och gluten. Proverna visade sig vara normala. Men föräldrarna ville att barnet skulle undersökas vidare. Läkaren trodde att den svullna buken berodde på gaser och såg ärendet som avslutat.

Föräldrarna stod dock på sig och fick slutligen en remiss till barnkliniken i Västerås, där läkarna efter undersökning med ultraljud och magnetröntgen konstaterade att barnet hade en cysta i magen. En cysta på två kilo och 20 x 20 cm stor opererades bort ur barnets buk i Uppsala i juni.

Modern skriver i sin amälan till Hälso - och sjukvårdens ansvarsnämnd, att cystan var medfödd och barnets buk således varit extremt stor vid alla tidigare kontakter med vården. Cystan skulle ha fortsatt att växa om den inte opererats bort.

Mer läsning

Annons