Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarna slår bakut – då öppnar politikerna nya vårdplatser

Kirurgkliniken på Centrallasarettet är ständigt överbelastad. Personalen bryter ständigt arbetstidslagen och patienter flyttas runt mellan avdelningarna. Nu har läkarna fått nog.
- Det drabbar patienterna som får en sämre vård, säger Kennet Lindahl, överläkare och facklig företrädare för Läkarförbundet.

Annons

För två år sedan minskades antalet platser på kirurgkliniken från 67 till 60 platser. Redan då började problemen, men på senare tid har de eskalerat. Natten till i fredags hade de 80 patienter på sina 60 platser.

De patienter som inte får plats på klinikens avdelningar placeras då på andra ställen, som kvinnokliniken, ortopeden eller urologen. Där saknas specialistkompetens i allmänkirurgi.

– Det är ju inte bara läkare som är specialister, utan även sjuksköterskor och undersköterskor blir det. Den tysta kunskapen försvinner när patienten flyttas till andra avdelningar och det kan hända att till exempel tecken på komplikationer hos patienten missas, säger Kennet Lindahl.

Han och kollegan Johan Carlander tar i en skrivelse till Socialstyrelsen upp en rad allvarliga konsekvenser av överbelastningen. Framför allt att patientsäkerheten sätts ur spel.

I går kom dock landstingsstyrelsens ordförande Tomas Högström med ett glädjande besked. Tio tillfälliga vårdplatser öppnas för kirurgkliniken. Första veckan i november kan de kunna disponeras.

- Jag måste agera efter skrivelsen från läkarna på kirurgkliniken, säger Tomas Högström.

Problemen på kirurgkliniken har funnits, och varit kända för såväl politiker som landstingsledning under lång tid. Fram till nu har politikerna varit tydliga med att inga nya pengar ska skjutas till, utan att problemen på kirurgkliniken ska lösas genom att man omfördelar vårdplatserna inom divisionen.

Mer om kirurgkliniken i torsdagens VLT.

Mer läsning

Annons