Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Landstinget har för lite pengar”

Det har länge stormat på kirurgkliniken på lasarettet. Divisionschefer har kommit och gått. Personalen har klagat på arbetsbelastningen och har nu fått stöd av Arbetsmiljöverket.

Annons

–  Det är allvarlig kritik man riktar från Arbetsmiljöverket, säger Claes-Göran Björck, divisionschef för kirurgin sedan i februari i år.

Han är fullt medveten om att arbetssituationen är besvärlig och påfrestande för personalen och arbetar på att ta fram kort- och långsiktiga lösningar.

Det handlar inte bara om att utöka antalet vårdplatser, som han ser det.

– Fortfarande har vi långliggare på kirurgens akuta vårdplatser som väntar på plats i till exempel kommunens särskilda boende. Eller patienter som borde få rehabiliteringsvård.

Erfarenheterna från sommaren gör dock att han funderar över om det inte behövs fler vårdplatser trots allt – platser som i dagens läge måste tas fram inom den befintliga budgetramen.

– Landstinget har för lite pengar för den vård vi driver nu, anser han.

På lång sikt måste intensivvårdsavdelningen, IVA, utökas med två platser, från sju till nio.

– På kort sikt ska vi utöka genom att ha uppvakningsavdelningen nattöppen. Det kan bli av nästa år när vi får tag på personal. Det blir en avlastning både för intensivvården och för avdelningarna.

I dagarna har också tio tillfälliga vårdplatser öppnats i anslutning till kirurgens ordinarie avdelningar.

– Det borde innebära en avlastning och framför allt bli en bättre arbetsmiljö för våra doktorer som slipper springa runt på olika avdelningar för att ta hand om de utlokaliserade patienterna.

När de tio platserna försvinner i maj hoppas han att de ska ersättas av en ny kirurgisk akutvårdsavdelning, KAVA, med sex permanenta vårdplatser.

–  Men att personalgrupper inte arbetar väl tillsammans är en nog så viktig sak att jobba med, påpekar divisionschef Björck.

– Framför allt gäller det för läkarna att de måste förändra sitt arbetssätt. För att patientnärmare vård ska fungera är det nödvändigt.

Mer läsning

Annons